Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Økologi i Furesø

I Furesø Kommune er der økologi i de kommunale køkkener, økologisk naturpleje og økologiske læringshaver i skoler, dagtilbud og klubber.

Økologien går på tværs af kommunen og alt, hvad der kan omlægges, er nu økologisk. Økologien er både indarbejdet i de offentlige måltider, i kommunale haver og højbede, hos forpagtere af grønne arealer, på kommunens skolelandbrug og hos dyrene i naturplejen.

Daginstitutionsbørn og skoleelever lærer dels om økologi og naturens kredsløb i og omkring for de mange økologiske haver og bede, der er anlagt på legepladserne, dels når de besøger Skolelandbruget eller det Økologiske Landbrug Stengården. De erfarer, hvor maden kommer fra, og lærer at dyrke, høste og tilberede deres egen mad på bål.

Kommunens egne naturarealer afgræsses af økologiske får og kvæg, eller der tages høslæt. Afgræsning og høslæt foretages for at fremme naturindholdet på arealerne og oplevelsen for de mange friluftsbrugere. 

Økologi i de kommunale køkkener

Furesøs principper for økologi

Furesø principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Furesøs principper for økologi

Furesø principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener er på 66 % i kommunale køkkener med smileyordning. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten på 61.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 40 %
  • Skolekantiner 48 %
  • Rådhuskantine 73 %
  • FFO og Klub 34 %

Se Økologimåling 3. kvartal 2025.

I Furesø Kommune er der en vedvarende stræben mod at sikre, at 80 % af maden tilberedes af økologiske råvarer. Dette mål er afgørende for at understrege kommunens engagement i bæredygtig madlavning og fremme af økologiske principper. For at sikre, at dette mål opnås og opretholdes, bliver andelen af økologiske råvarer nøje overvåget og dokumenteret gennem økologimålinger.

En stor andel af kommunens institutioner har desuden opnået Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret ordning for køkkener i foodservice.

I 2024 landede Furesøs kommunale køkkener samlet set på en økologiandel på 72 % ved udgangen af året - en tilbagegang på 3 procentpoint fra 2023, hvor resultatet lå på 75 %.

I årene frem mod 2020 har der været stort fokus på at styrke køkkenpersonalets kompetencer inden for økologisk madproduktion, hvilket havde en positiv indvirkning på økologiprocenten. Fra 2021 blev fokus rettet mod mere klimavenlig madlavning. Dette skifte afspejles i den faldende økologiandel.

Furesø principperne er et eksempel på kommunens vedvarende engagement i at sikre en positiv udvikling mod en mere bæredygtig og økologisk fremtid.

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener er på 66 % i kommunale køkkener med smileyordning. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten på 61.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 40 %
  • Skolekantiner 48 %
  • Rådhuskantine 73 %
  • FFO og Klub 34 %

Se Økologimåling 3. kvartal 2025.

I Furesø Kommune er der en vedvarende stræben mod at sikre, at 80 % af maden tilberedes af økologiske råvarer. Dette mål er afgørende for at understrege kommunens engagement i bæredygtig madlavning og fremme af økologiske principper. For at sikre, at dette mål opnås og opretholdes, bliver andelen af økologiske råvarer nøje overvåget og dokumenteret gennem økologimålinger.

En stor andel af kommunens institutioner har desuden opnået Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret ordning for køkkener i foodservice.

I 2024 landede Furesøs kommunale køkkener samlet set på en økologiandel på 72 % ved udgangen af året - en tilbagegang på 3 procentpoint fra 2023, hvor resultatet lå på 75 %.

I årene frem mod 2020 har der været stort fokus på at styrke køkkenpersonalets kompetencer inden for økologisk madproduktion, hvilket havde en positiv indvirkning på økologiprocenten. Fra 2021 blev fokus rettet mod mere klimavenlig madlavning. Dette skifte afspejles i den faldende økologiandel.

Furesø principperne er et eksempel på kommunens vedvarende engagement i at sikre en positiv udvikling mod en mere bæredygtig og økologisk fremtid.

Det Økologiske Spisemærke

Fødevarestyrelsen kontrollerer økologiprocenterne og tildeler køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Økologiske spisemærker 3. kvartal 2025

Institution

Økologiprocent 3. kvartal 2025 (%)Bronze (30-60 %)Sølv (60-90 %)Guld (90-100 %)
Anais
Kulturcafé, Farum Kulturhus
621

Børnehuset
Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej)
89
1
Børnehuset
Birkedal
72
1
Børnehuset
Birkhøj
80
1
Børnehuset
Bøgely
99

1
Børnehuset Egetræet82
1
Børnehuset Kirke Værløse99
1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggestue)97

1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børnehave)94

1
Børnehuset Mimers Brønd88
1
Børnehuset Nørreskoven93

1
Børnehuset Siv
46


Børnehuset Skovbakken91
1
Børnehuset Solbjerg100

1
Børnehuset Søndersø86
1
Børnehuset Vingesus98

1
Dalgårdens Børnehus99

1
Espebo Børnecenter76
1
Farum Nordby Børnehus81
1
Farum Vejgaard87
1
Farumsødal91
1
Hareskov Børnehus99

1
Krudthuset99

1

Lille Værløse Skole, kantinen

25


Lillestjernen FFO85
1
Lillevang - Blommehaven763

Lillevang - Kornelhaven
533

Lillevang - Køkken
331

Lillevang - Magnoliehaven
511

Lillevang - Syrenhaven
21


Lillevang - Rosenhaven24


Lyngholmskolen, kantinen65


Lynghuset70
1
Nordvænget Vuggestue100

1
Paletten (Valhalla)89
1
Plejecenteret Solbjerghaven24


Ryet Børnehus93

1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning73
1
Skovgården601

Solstrålen95
1
Stavnsholt Børnehus95

1
Svanepunktet Plejecenter, Svane562

Svanepunktet, Rehab602

Syvstjerneklubben & kantine57
Værløse Svømmehal28


Åkanden96

1
I alt stk. 44141614

Det Økologiske Spisemærke

Fødevarestyrelsen kontrollerer økologiprocenterne og tildeler køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Økologiske spisemærker 3. kvartal 2025

Institution

Økologiprocent 3. kvartal 2025 (%)Bronze (30-60 %)Sølv (60-90 %)Guld (90-100 %)
Anais
Kulturcafé, Farum Kulturhus
621

Børnehuset
Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej)
89
1
Børnehuset
Birkedal
72
1
Børnehuset
Birkhøj
80
1
Børnehuset
Bøgely
99

1
Børnehuset Egetræet82
1
Børnehuset Kirke Værløse99
1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggestue)97

1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børnehave)94

1
Børnehuset Mimers Brønd88
1
Børnehuset Nørreskoven93

1
Børnehuset Siv
46


Børnehuset Skovbakken91
1
Børnehuset Solbjerg100

1
Børnehuset Søndersø86
1
Børnehuset Vingesus98

1
Dalgårdens Børnehus99

1
Espebo Børnecenter76
1
Farum Nordby Børnehus81
1
Farum Vejgaard87
1
Farumsødal91
1
Hareskov Børnehus99

1
Krudthuset99

1

Lille Værløse Skole, kantinen

25


Lillestjernen FFO85
1
Lillevang - Blommehaven763

Lillevang - Kornelhaven
533

Lillevang - Køkken
331

Lillevang - Magnoliehaven
511

Lillevang - Syrenhaven
21


Lillevang - Rosenhaven24


Lyngholmskolen, kantinen65


Lynghuset70
1
Nordvænget Vuggestue100

1
Paletten (Valhalla)89
1
Plejecenteret Solbjerghaven24


Ryet Børnehus93

1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning73
1
Skovgården601

Solstrålen95
1
Stavnsholt Børnehus95

1
Svanepunktet Plejecenter, Svane562

Svanepunktet, Rehab602

Syvstjerneklubben & kantine57
Værløse Svømmehal28


Åkanden96

1
I alt stk. 44141614

Hvorfor vælge økologi?

Medarbejderne i kommunens køkkener formidler deres viden om sund, klimavenlig økologisk madlavning med mindre madspild.  De laver eksempelvis kurser om økologiske sunde madpakker og kogebøger med institutionens yndlingsopskrifter. Derudover står de for Fars Køkkenskole, hvor fædre og deres børn på fjerde årgang laver sund, klimavenlig og økologisk mad sammen under kyndig vejledning af kommunens køkkenansvarlige.

Ungdomsskolen afholder kurser for unge om klimavenlig og økologisk mad og i mange af kommunens daginstitutioner og skoler lærer børnene om økologisk mad. 

På Lyngholmskolen deltager eleverne som led i deres madkundskabsundervisning i tilberedningen af den populære økologiske og primært vegetariske mad, som sælges i kantinen. Det giver en helt anden oplevelse for eleverne at lave mad i så store mængder, og eleverne lærer blandt andet om sæsonens fødevarer og om, hvordan rester kan omsættes til nye retter, så madspild undgås.

På Stavnsholtskolen kommer alle 6. klasses elever i praktik i kantine, en uge af gangen, hvor de lærer alt om klimarigtig, økologisk, sund mad og sætter det i relation til de 17 Verdensmål. Eleverne i 2. og 3. klasse dyrker afgrøder, som de om efteråret høster, tilbereder og sælger i skolens kantine. 

Der er ikke evidens for en sammenhæng mellem de mange aktiviteter, der foregår i Furesø Kommunes køkkener, og borgernes indkøb af økologi. Men ifølge Coops opgørelse sælger Coops butikker i Furesø lidt mere økologi end i tilsvarende Coop butikker i sammenlignelige kommuner. Og Coops butikker i Furesø er blandt dem, der sælger mest økologi i Danmark.

Ved grønt regnskab for 2024 anvendes data fra ”Den store klimadatabase” version 1.2 udarbejdet af CONCITO. Frem til og med 2023 har der været anvendt data fra ”Den store klimadatabase” version 1.1. Indkøbsdata på alle fødevareindkøb via Furesø Kommunes indkøbsaftale er rekvireret gennem grossister.

Kontakt

Klimasekretariatet

Stiager 2
3500 Værløse
Klimasekretariatet@furesoe.dk

Ring til os

Modtag nyheder fra Furesø Kommune

Opret nyhedsbrev

Furesø Kommune

Stiager 2
3500 Værløse

CVR-nummer: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefontider

Telefonnummer: 7235 4000

Mandag til onsdag kl. 10 til 14
Torsdag kl. 10 til 17
Fredag kl. 10 til 14

Borgerservice

Bestil eller afbestil tid i Borgerservice.

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback