Skip til hoved indholdet

Sanseteknologier indstilles som bedste demensinitiativer

Den 7. september uddeles prisen Årets Bedste Demensinitiativ ved Demens Topmøde 2023. 5 ud af 60 nominerede initiativer er fra Furesø Kommune.

Plejehjemmet Lillevang i Furesø Kommune har gennem en årrække arbejdet målrettet med sansestimuli til gavn for beboere med demens. Nu bliver indsatserne for sansearbejdet også bemærket uden for kommunens grænser. Demensalliancen indstiller nemlig hele fem indsatser på Lillevang til prisen som ’Årets bedste Demensinitiativ’. Alle indsatser omhandler sanser på forskellig vis.

Tryg og rolig hverdag med lys, lyd og billeder

En af de indsatser, som er indstillet til ’Bedste Demensinitiativ’, handler om at skabe rolige omgivelser for beboerne ved hjælp af særlige lys-, lyd- og filmtemaer, som er specifikt udviklet til at påvirke og berolige sanserne.

Medarbejdere giver input til løsningen

Løsningen kendes også fra ’sanserum’ i psykiatrien og på fødegange, hvor de er med til at skabe ro og tryghed for patienterne. Løsningen til plejehjem sker som et udviklingsprojekt med virksomheden Wavecare, hvor det undersøges om borgere med demens også kan profitere af løsningen.

I projektet uddannes medarbejderne i at arbejde med sansestimuli som en del af deres faglighed. De skal således være med til at skabe viden om, hvordan løsningen skal anvendes, og hvordan sansetemaerne kan bruges til at imødekomme borgernes forskellige behov.

Nytænkning af sanserum

I modsætning til at udvikle egentlige sanserum, som er anvendt i psykiatrien, har Lillevang valgt at arbejde med mobile sanseløsninger, der kan placeres i beboernes normale omgivelser, dvs. i egen plejebolig eller på fællesarealer. Der installeres desuden fast sansebelysning med film og lyd i en af de fælles opholdsstuer, så flere beboere kan anvende løsningen i fællesskab.

I projektet undersøges det, om løsningerne kan bidrage til at skabe en rolig stemning. Med den mobile løsning ses i særlig grad på, om den kan anvendes mere målrettet for borgere, som har særlige demensrelaterede udfordringer som fx søvnbesvær, døgnrytmeforstyrrelser eller uro og utryghed, som mange borgere med demens kan opleve, når sygdommen gør det vanskeligt at holde styr på hverdagen.

Fem Furesø-indsatser er med i opløbet

I alt har Furesø fem indsatser med i opløbet som demensalliancens pris for ’Årets Bedste Demensinitiativ’. De handler alle om sansestimuli og retter sig både mod borgerne og medarbejderne. Erfaringer viser nemlig, at sansearbejdet også skaber en bedre hverdag for medarbejderne i form af mere overskud, ro og bedre trivsel. Og når medarbejderne trives, smitter det af på beboerne. Foruden sanseprojektet er fire andre initiativer på Lillevang indstillet som bedste demensinitiativ. De andre projekter handler om: INMU-puder, NADA-øreakupunktur, Ressource Coaching for personalet og BBAUM. 

Prisvinderen udnævnes ved Demenstopmødet den 7. september i Middelfart. 

 

Kontakt

Ledelsessekretariatet

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Abonner på nyt fra furesoe.dk

Opret dit abonnement her

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback