Hvad gør vi i Furesø?

Furesø Kommune har stor fokus på at bekæmpe invasive arter. Hvis de ikke bliver bekæmpet, vil de sprede sig i naturen.

• Hvad gør vi i Furesø Kommune?

Furesø Kommune, frivillige borgere og lodsejere har flot succes med at bekæmpe bjørneklo og gyldenris. Opskriften er godt samarbejde og god oplysning.

Kommunen bekæmper bjørneklo på kommunale arealer og gyldenris på kommunens naturområder. I det omfang, kommunen har ressourcer til det, bekæmper vi også japansk pileurt, kæmpe-pileurt, rød hestehov og andre invasive planter.

Bjørneklo på vej til udryddelse i Furesø Kommune

Furesø Kommune bekæmper hvert år bjørneklo på kommunens arealer, via manuel bekæmpelse og via græsning med får og kreaturer. Det har god effekt, og flere steder er bjørnekloen næsten udryddet.

Kommunen har 60 får og 15 køer, der udfører vigtige opgaver i naturplejen. Herudover har kommunen opsat hegn på udvalgte arealer og giver hjælp og vejledning til naturplejeforeninger, der har græssende dyr på private og offentlige arealer, til god nytte for bekæmpelsen af invasive planter.

Kommunen har en Indsatsplan for bekæmpelse af bjørneklo og fører kontrol med bekæmpelsen.

Invasive dyrearter

Kommunen fanger mink i naturen i samarbejde med Naturstyrelsen.

• Frivillige gør en forskel

Et efterhånden mangeårigt samarbejde mellem kommunen og aktive borgere er også et væsentligt element i bekæmpelsesarbejdet. Gruppen af aktive borgere går under navnet De Invasive og hører hjemme i Danmarks Naturfredningsforening Furesø.

Medlemmerne af De Invasive udfører bekæmpelse sammen i større eller mindre grupper, og de bekæmper både kæmpe bjørneklo og de invasive arter af gyldenris. De Invasive, samt en række aktive borgere, har også “adopteret” mindre områder af de kommunale arealer, hvor de hvert år holder øje med forekomsten af invasive planter. I de fleste tilfælde sørger de aktive borgere selv for at sikre, at planterne bekæmpes og ellers kontaktes kommunen.

De Invasive afholder endvidere som hovedregel en ”bekæmpelsesaften”, hvor de hjælper Naturstyrelsen med at bekæmpe gyldenris på skovens arealer.

Hvis du har lyst til at give en hånd med spade eller le – eller på anden måde vil være med til at gøre en indsats mod invasive planter - er du velkommen til at kontakte De Invasives koordinatorer:

Steen Prytz Jensen  prytz.jensen@hotmail.com  tlf.nr.: 2331 0882
    Hanne Juel juelhanne@hotmail.com tlf.nr.: 2618 1861

Kommunen udlåner gerne redskaber, handsker og udstyr til brug for bekæmpelsesarbejdet.

• Indberet invasive plantearter

Hvis du finder bjørneklo, gyldenris eller andre invasive arter i naturen, vil Furesø Kommune meget gerne vide det.

Ved at kende forekomsten af de invasive arter, kan kommunen bedre planlægge og gennemføre bekæmpelsen.

Du kan let indberette dine fund på Furesø Borgertip.

Sådan gør du:

• Vælg indberetningstype landskabsukrudt
    • Indtast skadestype
    • Skriv eventuelt bemærkning
    • Indsæt eventuelt billede
    • Indtast eller marker stedsangivelse

Tak for hjælpen

Din indsats betyder meget, og kommunen sætter stor pris på den.