Furesø gør klar til fodboldudskoling
Fra sommer kan fodboldinteresserede elever vælge en 6. klasse på Lyngholmskolen, hvor dagligdagen tager udgangspunkt i fodbold. Alle elever med fodboldinteresse, både piger og drenge er velkomne. Det er glæden og interessen, der er adgangsgivende, ikke det fodboldmæssige niveau. Nu inviterer Furesø Kommune og Akademiet Fodbold Fulton til informationsaften i marts.
I snart 11 år har udskolingseleverne i Gentofte kunnet vælge en skoledag, hvor fodbold er omdrejningspunktet. Fra næste skoleår bliver tilbuddet også en realitet i Furesø.
Muhammed Bektas (A), formand for Børn og Skole:
”Målet er styrke trivslen blandt de elever, der motiveres af fodbold, på en ny måde, hvor de oplever en undervisning, der er sjovere, mere motiverende og mere meningsgivende. Vi tror på, at en skoledag, der tager udgangspunkt i noget, eleverne brænder for, skaber en højere grad af motivation. Og med motivation følger naturligt øget trivsel og faglig udvikling, Vi glæder os til at implementere forløbet i Furesø.
Også Anders Medum Groth (B), næstformand i Børn og Skole, er begejstret over, at Lyngholmskolen efter sommerferien vil tilbyde et alternativ til den traditionelle skolegang:
“Jeg har selv været lærer i Gentofte, hvor den første Fulton-klasse så dagens lys. Jeg så en ny gnist blive tændt i elevernes øjne, og en glæde over at komme i skole. For mig er der ingen tvivl om, at Fodbold Fulton kan skabe en fantastisk skoleform, hvor trivslen og de faglige resultater er rigtigt gode.”
Plads til alle
Udskolingsforløbet bygger på glæden ved at spille fodbold og på det stærke fællesskab, der opstår, når elever og lærere samles om en fælles interesse. Det betyder ikke, at man skal være elitespiller for at være med. Tværtimod. En del af læringen i forløbet er netop, at der skal være plads til alle uanset niveau, og at alle spiller på samme hold. Og naturligvis henvender det sig både til drenge og piger, som sagtens kan spille på samme hold.
”Målgruppen er lige så bred som i enhver anden klasse med den undtagelse, at eleverne deler en interesse for fodbold. Det gør det lettere at planlægge undervisningen, fordi alle motiveres af det samme emne,” fortæller Christina Wex, der sammen med de tidligere landsholdsspillere Brian Laudrup og nu afdøde Lars Høgh er ophavsmand til ideen. Hun samarbejder med Lyngholmskolen og Furesø Kommune om at etablere Fodbold Fulton i Farum.
En tydelig ramme
Samme tydelige rammer og regler som på en fodboldbane. Tre lærere, der underviser eleverne i alle fag, og to lærere i alle timer for at sikre en differentieret undervisning. Inddragelse af fodbold i undervisningen. Fælles fodboldtræning i skoletiden og en klasse, der samtidig er et fodboldhold. Lærere, der samtidig er fodboldholdets trænere. Det er i al sin enkelhed rammen.
Pensum er det samme som i et hvert andet udskolingsforløb, og derfor er elevernes adgang til videre ungdomsuddannelse også præcis den samme. Målet er netop en stærk faglighed, fodbold er blot det middel, der skal få eleverne til at nå deres faglige mål.
”Vores erfaringer bekræfter, at den måde, vi i Akademiet Fodbold Fulton møder eleverne og planlægger hverdagen på, sætter gang i en faglig, personlig og social udvikling, som ruster eleverne godt til videre ungdomsuddannelse,” siger Christina Wex.
Velafprøvet forløb med lokalt afsæt
”Vi har været i dialog med både Gentofte Kommune og folkene bag forløbet igennem et godt stykke tid, og jeg er ikke i tvivl om, at et tilbud som Fodbold Fulton er det, vi har brug for i Furesø Kommune,” siger skoleleder Pia Christensen fra Lyngholmskolen.
”På Lyngholmskolen arbejder vi i forvejen målrettet på at møde alle elever på en måde, der udfordrer den enkelte, og vi har god erfaring i at undervise ud fra både faglighed, bevægelse og kreativitet.”
At forløbet har kørt så mange år i Gentofte, giver skolelederen ro i maven:
”Vi kommer til at bygge videre på et velafprøvet forløb og samtidig have mulighed for at tilpasse det til vores lokale behov. Det betyder, at vi kan tilbyde en helt særlig udskoling til de elever, der elsker fodbold og vil have glæde af bevægelse i skoledagen”.
Informationsmøde 13. marts 2024 kl. 17-18
Alle er velkomne, og tilmelding er ikke nødvendig. Mødet holdes på Lyngholmskolen, Hvilebækgårdsvej 1, 3520 Farum
Mål 3: God velfærd for børn, ældre og udsatte
”I 2030 går Furesø foran for at sikre det gode børneliv og en tryg alderdom”. Se Furesø Kommunes 2030-mål
Mere information
Kontakt
Center for Dagtilbud, Skole og Forebyggelse
Stiager 23500 Værløse
Ring til os
Kontakt
Lyngholmskolen
Hvilebækgårdsvej 13520 Farum