Bekæmpelse af bjørneklo
Kæmpebjørneklo er en invasiv art, som skal bekæmpes i Furesø Kommune.
Fakta om bjørnklo
Kæmpebjørneklo er uønsket i naturen, fordi den danner store sammenhængende bestande. Det fortrænger andre plantearter, og med dem forsvinder mange insekter, fugle og andre dyr.
En enkelt kæmpebjørneklo kan sætte ca. 50.000 frø. Kæmpebjørnekloens frø spredes via luft og vandløb, hvor de kan transporteres flere kilometer med strømmen. Frøene kan ligge i jorden i årevis, før de spirer.
Kæmpebjørneklo er hjemmehørende i Sortehavsregionen (Kaukasus), og blev bragt til Danmark som prydplante for ca. 150 år siden. Især inden for de seneste 30-40 år har kæmpebjørnekloen spredt sig fra haverne og ud i naturen.
Kæmpebjørneklo bekæmpes mest effektivt med rodstikning, hvor roden skæres over med en spade under vækstpunktet, to-tre cm under jordoverfladen eller med græsning med får eller kreaturer. Forskellige bekæmpelsesmetoder er grundigt beskrevet i Indsatsplan for bekæmpelse af bjørneklo.
Husk altid at beskytte huden, da plantesaften i forbindelse med sollys kan give alvorlige forbrændinger. Hav kraftig beklædning og handsker på, og arbejd helst i overskyet vejr. Skyl hurtigt med rigeligt vand og sæbe, hvis du alligevel får plantesaft på dig.
I det tidlige forår, hvor planterne ikke er så store, er der mindst risiko for at få plantesaft på huden.
Furesø Borgertip er en app til din smartphone, der giver dig mulighed for at tippe kommunen digitalt med mobilen i hånden.
Kontakt
Natur og Miljø
Stiager 23500 Værløse