Skip til hoved indholdet
    Hjem Politik Politikker og planer Lokalplaner og kommuneplan

Lokalplaner og kommuneplan

Lokalplaner og Kommuneplan

Kommuneplan

Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål og retningslinjer for den enkelte kommunes udvikling og arealanvendelse såvel i byerne som i det åbne land. Nedenfor kan du se den gældende kommuneplan. 

En kommuneplan sætter retning for kommunens udvikling de næste 12 år og er kommunens stærkeste værktøj til at forene de samfundsmæssige interesser i arealanvendelsen. 
Planen er med til at afveje hensyn, og skal sikre et hensigtsmæssig sammenspil mellem menneskers livsvilkår, miljøhensyn og bevarelse af dyre-og planteliv. 
Kommuneplanen har således til formål at sikre en god fysisk planlægning for hele kommunen, og sætter rammerne for lokalplanerne.  

Her kan du læse den gældende Kommuneplan 21, som blev vedtaget af byrådet december 2021:

Ny Kommuneplan 25 på vej

Den 23. novermber 2023 satte byrådet arbejdet igang med Kommuneplan 25. Vi indsamler bidrag og input til Kommuneplan 25 frem til 1. april 2024. Du har nu muligheden for at komme med dit bidrag til indholdet i den kommende kommuneplan. Vi forventer, at forslag til Kommuneplan 25 vil blive politisk behandlet til september. Den vil efterfølgende være i offentlig høring i otte uger. 

Giv dit bidrag til arbejdet med Kommuneplan 25 ved svare på spørgeskemaet nedenfor. 

Lokalplaner

En lokalplan er en plan, hvori Byrådet kan fastsætte bindende bestemmelser for et bestemt område. Det kan være et større område eller en enkelt ejendom.Lokalplaner kan bruges til at fastlægge, hvad forskellige områder fremover skal anvendes til, og hvordan bebyggelse, veje og friarealer mv. skal udformes. Byrådet kan herved påvirke kvaliteten af de fysiske omgivelser i kommunen. Samtidig er udarbejdelse af et forslag til lokalplan velegnet til at gennemtænke planlægningsmæssige problemstillinger, og processen frem til en vedtaget lokalplan giver god mulighed for dialog med borgerne om planlægningen. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, men ved ny bebyggelse eller ændret anvendelse skal både ejere, lejere og brugere af ejendomme indenfor lokalplanens område rette sig efter, hvad der står vedtaget i planen.

Lokalplanens struktur

Lokalplanens bestemmelser er gældende for, hvad der gives tilladelse til fra det tidspunkt, den er offentliggjort. Så snart et nyt lokalplanforslag er sendt i høring, er der midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Eksisterende bygninger der ikke ændres berøres ikke, selvom de er i strid med den nye lokalplan. Men så snart der ønskes ændringer af eksisterende byggeri, så er det bestemmelserne i den gældende lokalplan, der skal overholdes.

Lokalplaner indgår i et samlet system af politisk vedtagne planer, som omfatter planloven, landsplaner, regionsplaner, kommuneplaner og lokalplaner. De enkelte planer må ikke være i strid med planer på et højere niveau. En lokalplan må altså ikke være i strid med en kommuneplan. Der bliver løbende udarbejdet lokalplaner for alle områder i Danmark, og de planer der gælder kan løbende blive blive ændret eller afløst af nye. Bestemmelser i lokalplanen kan være yderligere begrænsende for, hvad og hvordan du må bygge end bestemmelserne i bygningsreglementet.

Hvad sker der, hvis du ikke overholder lokalplanen?

Hvis du ikke overholder bestemmelserne i en lokalplan, der gælder for området, når du bygger nyt eller ændrer på forhold, der er omfattet af bestemmelserne i lokalplanen, er byggeriet ikke lovligt. Du vil blive pålagt at lovliggøre byggeriet – enten administrativt, hvis der inden for rammerne kan gives tilladelse, eller fysisk ved for egen regning at ændre eller rive det ulovlige byggeri ned, så bestemmelserne overholdes.

Hvordan finder du ud af, om der er en lokalplan for dit område?

Du kan på ois.dk (Den offentlige informationsservers hjemmeside) indtaste en adresse og via den finde lokalplanen eller andre planer, der er gældende for den adresse. Du kan også få et overblik over planerne på planinfo.dk.

Derudover kan du på de enkelte kommuners hjemmeside finde en oversigt og et kort over både lokalplanforslag og de gældende lokalplaner. Hvis du er i tvivl, kan du henvende dig til teknisk forvaltning i kommunen og få oplyst, om dit område er omfattet af en lokalplan, og se, hvad der står i den. Før du skal i gang med et større byggeprojekt, skal du altid undersøge, om dit projekt kan overholde bestemmelserne, hvis der gælder lokalplan eller andre bestemmelser for grunden

Hvordan besluttes en ny lokalplan?

Når der skal udarbejdes et forslag til en ny lokalplan samt en redegørelse, der beskriver baggrunden for lokalplanen, er det kommunalbestyrelsen, der står for dette. I praksis er det dog teknisk udvalg og derfor egentlig teknisk forvaltning eller byplanafdelingen, der udarbejder forslaget og redegørelsen. Før forslaget til den nye lokalplan kan vedtages af kommunalbestyrelsen, skal forslaget offentliggøres og sendes til høring blandt de berørte borgere, så de har mulighed for at komme med indsigelser og ændringsforslag. Herefter kan kommunen vedtage den nye lokalplan.

Når der vedtages en ny lokalplan kan nogle af de servitutter, der er på den enkelte ejendom, blive ophævet og erstattet af bestemmelser i lokalplanen Herefter vil det være bestemmelserne i lokalplanen, der er gældende, og ikke de servitutter der er aflyst. Der kan dog stadig gælde andre privatretslige servitutter på de enkelte grunde og ejendomme.

Hvornår har kommunen pligt til at lave en lokalplan?

Kommunen har pligt til at lave en lokalplan, inden den kan give tilladelse til væsentlige ændringer i et bestående miljø. Det kan være større udstykninger, større nedrivninger eller større byggerier og anlægsarbejder.

Kan en lokalplan ændres?

Det er muligt at ændre en lokalplan, hvilket oftest sker ved at kommunen vedtager en helt ny lokalplan. Lokalplanen må dog ikke stride mod kommuneplanen. Er der modstrid, skal kommuneplanen ændres med et tillæg, før den nye lokalplan kan vedtages.

Kan kommunen dispensere fra lokalplanen?

Kommunalbestyrelsen har visse muligheder for at give dispensation til mindre afvigelser fra bestemmelserne i en lokalplan, men kun hvis der er tale om mindre betydende fravigelser, som ikke er i strid med principperne i planen. Men det er altid den aktuelle kommunes vurdering af de konkrete forhold, der er afgørende. Det må aldrig stride mod hensigten med lokalplanen, og du kan ikke få tilladelse til at opføre byggeri, der strider mod lokalplanens bestemmelser.

En dispensation fra lokalplanen i forbindelse med en byggesag kan betyde, at naboerne bliver orienteret, og skal høres. Det er byggesagsafdelingen, der kan vurdere om en dispensationen kun har underordnet betydning eller hvilke personer og foreninger, der skal orienteres og høres. Der kan være krav om naboorientering/nabohøring, hvis byggeriet kræver dispensation fra byggelovgivningen eller planlovgivningen.

En dispensation fra en lokalplan kan kun gives på baggrund af en konkret ansøgning. Der kan ikke gives ”generelle” dispensationer. Tilsvarende kan Kommunalbestyrelsen heller ikke beslutte, at man aldrig vil dispensere fra lokalplanen.

En afgørelse om dispensation skal efter forvaltningsloven (§§ 22-24) begrundes, medmindre afgørelsen giver parten fuldt ud medhold.

Begrundelsen skal indeholde en henvisning til de retsregler, der er lagt til grund for afgørelsen. Ved skønsmæssige afgørelser skal begrundelsen desuden beskrive de hovedhensyn, som har været bestemmende for afgørelsen. Det betyder, at begrundelsen skal tage udgangspunkt i lokalplanen og de konkrete forhold på ejendommen og i området.

Hvad gælder, hvis dit område ikke er omfattet af en lokalplan?

Hvis dit område ikke er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt, betyder det i princippet, at der ikke er vedtaget en konkret plan for området ud over kommuneplanen. Kommuneplanen er sædvanligvis mere overordnet end en lokalplan. Men der kan være andre bestemmelser, der udover bygningsreglementet gælder for området.

En byplanvedtægt gælder på lige fod med en lokalplan, men er udarbejdet før 1977, hvor lokalplanloven trådte i kraft. Derudover kan fx fredninger eller tinglyste servitutter sætte begrænsninger for, hvad du må gøre på din ejendom. En servitut kan defineres som en begrænsning af rettighederne over en fast ejendom.

Hvordan er forholdet mellem lokalplan og kommuneplan?

Planhierarkiet sikrer sammenhæng mellem det helt overordnede statslige strategiske planlægningsniveau og den detaljerede konkrete planlægning for et lokalt område. Staten fastlægger de overordnede rammer for hele landet. Det sker i form af den såkaldte Landsplanredegørelse, der er oversigten over de statslige interesser i kommuneplanlægningen, men også som landsplandirektiver.

I kommuneplanen fastlægger Kommunen overordnede retningslinjer og rammer for udviklingen af kommunes byer og øvrige infrastruktur samt beskyttelsen af natur, miljø og landskab.

En lokalplan fastlægger, som sagt, bestemmelser for et lokalt område. En lokalplan skal altid være i overensstemmelse med kommuneplanens rammer og retningslinjer. Kommuneplanen beskriver Kommunalbestyrelses visioner for, hvordan kommunen fysisk skal udvikle sig. Kommuneplanen er ikke direkte bindende for den enkelte grundejer. Men Kommunalbestyrelse har pligt til at virke for kommuneplanens gennemførelse, bl.a. gennem udarbejdelse af lokalplaner.

 

GIS-kort over lokalplaner i Furesø kommune

I kortet nedenfor kan du finde alle lokalplaner og forslag til lokalplaner, i Furesø Kommune. I søgefeltet på kortet kan du både søge på: en adresse eller et matrikelnummer, et lokalplannummer eller lokalplannavn. Men du kan også zoome ind på kortet og finde det sted du leder efter. Den fremsøgte lokalplan vil både hoppe frem i listen og blive markeret på kortet. Her kan du trykke på teksten, hvorefter lokalplanen åbner i en ny fane.

Kontakt

Center for By og Miljø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Hold dig opdateret, og giv os feedback

Abonnér på nyt fra furesoe.dk Giv os feedback

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier