Skip til hoved indholdet

Borgmestertale ved grundlovsceremoni april 2024

Et stort tillykke til de 26 nye danske statsborgere, som vi fik lov til at fejre i Furesø til grundlovsceremoni torsdag den 18. april i

Talen til grundlovsceremonien

Borgmester Ole Bondo Christensen og 1. viceborgmester Bettina Ugelvig holdt talen ved den første af de to grundlovsceremonier i 2024. 

Ole Bondo Christensen:

Goddag – jeg hedder Ole Bondo Christensen og er borgmester her i Furesø. 

Kære alle, I dag er en særlig dag. En festdag for jer – men jo også for os. 26 af jer bliver danske statsborgere. Hjertelig velkommen til alle 26 og til jeres familier – det er dejligt at se jer alle.

I har i dag statsborgerskab fra så forskellige lande som: Tjekkiet, Rumænien, Pakistan, Iran, USA, Tyrkiet, Storbritannien, Indien, Kina, Kenya, Tyskland og Schweiz. 12 forskellige nationaliteter er repræsenteret. Det er dejligt – mangfoldighed er godt.

Vi mennesker er forskellige, har forskellige historier, kommer fra forskellige lande – men heldigvis er der også rigtig meget, der bygger bro mellem os. Vi ønsker fred og glæde for dem vi holder af, for dem vi kender – ja også for alle de vi ikke kender. Det ligger dybt i os, at ønske det gode – også for andre. 

I dag for vi alle det til fælles, at vi er eller bliver statsborgere i Danmark. Med de rettigheder og forpligtelser, dette giver.  

Bettina Ugelvig:

Goddag – jeg hedder Bettina og jeg er viceborgmester her i Furesø. 

Ordet borgerskab kan føres tilbage til demokratiets vugge i det gamle Grækenland. At være statsborger betød således at have borgerrettigheder og borgerpligter i byen. Som borger i det gamle Athen havde man en forpligtelse til at tage del i Athens fælles anliggender.

Det danske statsborgerskab giver hver af jer de rettigheder, men også de pligter, som knytter sig det nationale fællesskab, som vi har her på vores lille del af kloden. Det skal vi fejre her i Farum Kulturhus i dag.

Det er en særlig dag i dag.

Mange af jer har boet i Danmark i mange år. I har arbejdet, levet og knyttet jer til Danmark. Nogle af jer har småbørn og er på fornavn med pædagogerne i børnehaven. Andre af jer har skolebørn og kender alt til skole-hjem-samtaler og lektier. I køber ind på Bytorvet eller Bymidten. Jeres hverdag er her.

Så på den måde har I være et del af det danske samfund og bidraget til det længe. Men dagen i dag er alligevel helt afgørende anderledes. Fra og med i dag er I danske statsborgere! Fra og med i dag nyder I den samme beskyttelse og har de samme rettigheder, som alle andre danske statsborgere.  

Ole Bondo Christensen:

Vi har brug for hinanden! "Det enkelte menneske har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”. Sådan skrev den danske filosof og teolog K.E Løgstrup i borgen ”Den Etiske fordring” for en halvtreds år siden. Vi mennesker har brug for hinanden. Vi er afhængige af hinanden.

Vi kan flytte bjerge og skabe den smukkeste verden for hinanden, hvis vi arbejder sammen om det. Men vi kan gøre hinanden umådeligt ondt – hvis vi går fejl af hinanden eller bekriger hinanden – som vi ser så tydeligt for tiden.

Bettina Ugelvig:

”Intet menneske er en ø, en verden for sig; ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele”. Sådan sagde den engelske biskop John Donne tilbage i 1624. Med et dansk statsborgerskab, bliver I en del af det hele – her i Danmark. Og vi har brug for jer. Verden bliver rigere, når vi formår at møde hinanden med tillid og lukker andre ind.

Ole Bondo Christensen:

Vi har i byrådet den mission, at vi vil være en kommune med stærke fællesskaber, hvor borgerne engagerer sig og tager ansvar. Det er jeg sikker på, at mange af jer allerede gør. 

Vi er stolte over og også over at vi nu kan uddele jeres statskundskabsbevis. Det har været en lang vej for nogen af jer med test og prøver og ansøgninger og beviser. Men nu er I her. Tidspunktet er kommet, Vi skal overrække jer jeres statskundskabsbeviser.

Borgmester

Bettina Ugelvig

1. viceborgmester

Socialdemokratiet (A)
7216 5909
bum1@furesoe.dk

Kontakt

Borgerservice og KontaktCenter

Bymidten 48
3500 Værløse
Furesoe@furesoe.dk

Ring til os

Telefontider

Abonner på nyt fra furesoe.dk

Opret dit abonnement her

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback