Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Miljø og natur Økologi i Furesø

Økologi i Furesø

I Furesø Kommune er der økologi i de kommunale køkkener, økologisk naturpleje og økologiske læringshaver i skoler, dagtilbud og klubber.

Økologien går på tværs af kommunen og alt, hvad der kan omlægges, er nu økologisk. Økologien er både indarbejdet i de offentlige måltider, i kommunale haver og højbede, hos forpagtere af grønne arealer, på kommunens skolelandbrug og hos dyrene i naturplejen. Daginstitutionsbørn og skoleelever lærer dels om økologi og naturens kredsløb i og omkring for de mange økologiske haver og bede, der er anlagt på legepladserne, dels når de besøger Skolelandbruget eller det Økologiske Landbrug Stengården. Børn i Furesø erfarer med andre ord, hvor maden kommer fra, og de lærer at dyrke, høste og tilberede deres egen mad på bål.

Kommunens egne naturarealer afgræsses af økologiske får og kvæg, eller der tages høslæt. Afgræsning og høslæt foretages for at fremme naturindholdet på arealerne og oplevelsen for de mange friluftsbrugere. 

Omlægningen til økologi i køkkenerne nåede i 2020 målet 80 % økologi. Med økologien bliver maden også mere klimavenlig, bl.a. fordi der bruges mindre kød. De anvendte råvarer i 2021 udledte 25 % mindre CO2 end i 2013. Derudover er kosten blevet sundere set i forhold til de officielle kostanbefalinger, idet der bruges mindre kød, flere grove grøntsager og flere bælgfrugter.

Økologi i de kommunale køkkener

Furesø Principper for økologi

Furesø Principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Furesø Principper for økologi

Furesø Principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener

De kommunale køkkener med smileyordning har en økologiprocent på 75. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten 70.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 62 %
  • Skolekantiner 51 %
  • Rådhuskantine 82 %
  • FFO og Klub 38 % 

Se den fulde økologiopgørelse for både private og kommunale køkkener: Økologimåling-Furesø-Kommune-4.-kv.-23..xlsx

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener

De kommunale køkkener med smileyordning har en økologiprocent på 75. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten 70.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 62 %
  • Skolekantiner 51 %
  • Rådhuskantine 82 %
  • FFO og Klub 38 % 

Se den fulde økologiopgørelse for både private og kommunale køkkener: Økologimåling-Furesø-Kommune-4.-kv.-23..xlsx

Det Økologiske Spisemærke

Økologiprocenterne bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og på den baggrund tildeles køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Det økologiske spisemærke
4. kvartal 2023

 

Bronze

Sølv

Guld

    30-60% 60-90% 90-100%

Institutionsnavn

       
Anais Kulturcafé, Farum Kulturhus 63   1  
Børnehuset Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej) 89      
Børnehuset Birkedal 76   1  
Børnehuset Birkhøj 78   1  
Børnehuset Bøgely 100     1
Børnehuset Egetræet (tidl. Skovstjernen) 78      
Børnehuset Hjertet 99     1
Børnehuset Kirke Værløse 100     1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggest.) 98     1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børneh.) 94     1
Børnehuset Mimers Brønd 82   1  
Børnehuset Nørreskoven 100     1
Børnehuset Skovbakken 90   1  
Børnehuset Solbjerg 100     1
Børnehuset Søndersø 87   1  
Børnehuset Vingesus 93     1
Dalgårdens Børnehus 98     1
Espebo Børnecenter 72   1  
Farum Nordby Børnehus, (tidl. Børnehuset Solsikken) 88      
Farum Svømmehal 100      
Farum Vejgaard, BH/VS 66   1  
Farumsødal 91   1  
Hareskov Børnehus 98     1
Krudthuset 99     1
Lillevang - Blommehaven 76 3    
Lillevang - Kornelhaven  55 3    
Lillevang - Køkken 68 1    
Lillevang - Magnoliehaven 70      
Lillevang - Syrenhaven 38 3    
Lynghuset 84   1  
Nordvænget Vuggestue 99     1
Paletten (Valhalla) 87   1  
Plejecenteret Solbjerghaven 64 1    
Ryet Børnehus 92     1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning 81   1  
Skovgården 50 1    
Solstrålen, tidl. Kildehuset 94     1
Stavnsholt Børnehus, integr. (tidl. Majtræet VS, Guldsmeden BH)  93   1  
Svanepunktet Plejecenter, Svane 51 2    
Svanepunktet, Rehab 56 2    
Syvstjerneklubben & kantine 61   2  
Værløse Svømmehal 50      
Åkanden 97     1
I alt % 76      
I alt stk.  46 16 15 15

 

Det Økologiske Spisemærke

Økologiprocenterne bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og på den baggrund tildeles køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Det økologiske spisemærke
4. kvartal 2023

 

Bronze

Sølv

Guld

    30-60% 60-90% 90-100%

Institutionsnavn

       
Anais Kulturcafé, Farum Kulturhus 63   1  
Børnehuset Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej) 89      
Børnehuset Birkedal 76   1  
Børnehuset Birkhøj 78   1  
Børnehuset Bøgely 100     1
Børnehuset Egetræet (tidl. Skovstjernen) 78      
Børnehuset Hjertet 99     1
Børnehuset Kirke Værløse 100     1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggest.) 98     1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børneh.) 94     1
Børnehuset Mimers Brønd 82   1  
Børnehuset Nørreskoven 100     1
Børnehuset Skovbakken 90   1  
Børnehuset Solbjerg 100     1
Børnehuset Søndersø 87   1  
Børnehuset Vingesus 93     1
Dalgårdens Børnehus 98     1
Espebo Børnecenter 72   1  
Farum Nordby Børnehus, (tidl. Børnehuset Solsikken) 88      
Farum Svømmehal 100      
Farum Vejgaard, BH/VS 66   1  
Farumsødal 91   1  
Hareskov Børnehus 98     1
Krudthuset 99     1
Lillevang - Blommehaven 76 3    
Lillevang - Kornelhaven  55 3    
Lillevang - Køkken 68 1    
Lillevang - Magnoliehaven 70      
Lillevang - Syrenhaven 38 3    
Lynghuset 84   1  
Nordvænget Vuggestue 99     1
Paletten (Valhalla) 87   1  
Plejecenteret Solbjerghaven 64 1    
Ryet Børnehus 92     1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning 81   1  
Skovgården 50 1    
Solstrålen, tidl. Kildehuset 94     1
Stavnsholt Børnehus, integr. (tidl. Majtræet VS, Guldsmeden BH)  93   1  
Svanepunktet Plejecenter, Svane 51 2    
Svanepunktet, Rehab 56 2    
Syvstjerneklubben & kantine 61   2  
Værløse Svømmehal 50      
Åkanden 97     1
I alt % 76      
I alt stk.  46 16 15 15

 

Medarbejderne i kommunens køkkener formidler deres viden om sund, klimavenlig økologisk madlavning med mindre madspild ud fra de samme principper, som de selv bruger i køkkenerne. Formidlingen sker blandt andet i form af kurser i at lave økologiske sunde madpakker og kogebøger med institutionens yndlingsopskrifter. Derudover står de for Fars Køkkenskole, hvor fædre og deres børn på fjerde årgang laver sund, klimavenlig og økologisk mad sammen og under kyndig vejledning af kommunens køkkenansvarlige.
Ungdomsskolen har afholdt sommerkurser for unge om klimavenlig og økologisk mad, og efterfølgende har de unge og kursuslederen mødtes flere gange for at sætte lokale grønne indsatser i gang.
I 18 daginstitutioner og skoler involveres børn og elever i at lave den økologiske mad, f.eks. i form af ugentlige båldage. 
I kantinekøkkenet på Lyngholmskolen er det eleverne i madkundskabsundervisningen, der laver den økologiske mad, der sælges i kantinen alle dage. Det giver en helt anden oplevelse for eleverne at lave mad i så store volumener, og der er så stor rift om maden, at der er blevet sat begrænsning på så kun 4 klasse og opefter kan købe i kantinen.

På Stavnsholtskolen kommer alle 6. klasses elever i praktik i kantine, en uge af gangen, hvor de lærer alt om klimarigtig, økologisk, sund mad og sætter det i relation til de 17 Verdensmål. De mindre elever i 2-3 klasse dyrker kantinehaver og om efteråret høster eleverne deres afgrøder og tilbereder i skolens kantine, hvor de efterfølgende sælges. 

Der er ikke evidens for en sammenhæng mellem de mange aktiviteter, der foregår i Furesø Kommunes køkkener, og borgernes indkøb af økologi. Men ifølge Coops opgørelse sælger Coops butikker i Furesø lidt mere økologi end i tilsvarende Coop butikker i sammenlignelige kommuner. Og Coops butikker i Furesø er blandt dem, der sælger mest økologi i Danmark

I Furesø Kommune tilstræbes det, at 80 % af maden tilberedes af økologiske råvarer. Andelen af økologiske råvarer er opgjort på baggrund af de økologimålinger, der bruges til at dokumentere økologiprocenten til det statskontrollerede økologiske spisemærke.

Furesøs køkkener opnåede i 2021 det politiske mål om ”80 % økologi med udgangen af 2020”. I 2022 landende Furesøs kommunale køkkener samlet set på 76 % ved udgang af året, hvilket betyder en mindre tilbagegang på 4 procentpoint. Dette er tilfredsstillende set i lyset af vanskelighederne med forsyning og priser på det globale fødevaremarked i 2022, hvor køkkenerne fortsat har samme budget til indkøb af mad- og drikkevarer som i 2012, før økologiomlægningen startede. Der vil i 2023 fortsat arbejdes efter Furesø Principperne med henblik på igen at indfri den politiske målsætning for økologi.

Ved dette grønne regnskab for 2022 gennemføres en opdatering af klimadata, hvor der hidtil har været anvendt data for fødevarer fra DTU og Aarhus Universitet (DCA) anvendes der fremadrettet både data fra DCA samt ”Den store klimadatabase” udarbejdet af CONCITO. Fra tidligere at have baseret målingen på seks indikator fødevaregrupper, måles der nu på alle fødevareindkøb via Furesø Kommunes indkøbsaftale. Det gør at tallet fra 2022 ikke er helt sammenligneligt med de tidligere år, men mere retvisende fremover, da alle fødevareindkøb er indregnet.

Figur 2 Sammenligning af gennemsnitlig. kg. CO2 pr. kg. vare ved hhv. klimadata fra DCA og CONCITO

Figur 2 Sammenligning af gennemsnitlig. kg. CO2 pr. kg. vare ved hhv. klimadata fra DCA og CONCITO

Til at danne en baseline for de kommende års målinger samt at belyse forskellen ved metodeskift er der i 2022 foretaget beregning på gennemsnitlig kg. CO2 pr. kg. vare ved hhv. klimadata fra DCA og CONCITOS database, begge er lavet på alle kilo indkøbte fødevarer. Det gennemsnitlige kilo CO2 pr. kg vare ligger på 2,0 ved CONCITOs database og 1,9 ved DCA.

Til at belyse reduktionen af kød serveret i Furesøs kommunale køkkener, er der beregnet på kødets andel af det totale indkøb i 2017 og 2022. 2017 er fortsat baseline år for kød reduktion.

I figur 3 ses at forbruget af oksekød er faldet fra 1,9% til 1,4% svarende til en reduktion på knap 30 % mens Gris og fjerkræ er faldet fra 5,5% til 4,9% svarende til 11%.

Når der kigges på CO2 fra mængden af det indkøbte kød (figur 4) er den ligeledes faldet på både oksekød samt gris og fjerkræ.

 

Figur 3 Reduktion i kødforbrug fra 2017 til 2022. kødets andel af det totale indkøb

 

Figur 4 Reduktion i kødforbrug fra 2017 til 2022, kilo CO2

Som baseline til brug for kommende års målinger er der opgjort fordeling på kategorier af hhv. kg indkøbte fødevarer (figur 5) og CO2 aftryk (figur 6). Desuden er der kigget på hvordan grøntsagsindkøbet fordeler sig på underkategorier (figur 7).

 

Figur 5 Indkøbte fødevarer, vægt i kg fordelt på fødevarekategorier

 

Figur 6 Kg CO2 på indkøbte fødevarer fordelt på fødevarekategorier

 

Figur 7 Indkøbte grøntsager, kg, fordelt på underkategori

I den nye opgørelsesmetode, hvor alle fødevarer er medtaget, ses en del uforløste potentialer i forhold til Furesøprincipperne, som både kan bringe økologiprocenten tilbage på 80 % og yderligere nedbringe CO2-belastningen.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Natur og Miljø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Har du set?

Abonnér på nyt fra furesoe.dk Giv os feedback

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier