Kulturprisen 2019 gik til Niels Bødker Thomsen
I går blev Kulturpris 2019 overrakt til Niels Bødker Thomsen og hans hjertebarn Alugod. Han fik prisen for sit store engagement i og initiativ til at gøre fortællingen om den første, navngivne Furesøborger nærværende og relevant for en bred skare af borgere.
Retningslinjer for Kulturprisen
-
Formål
Kulturprisen gives,
- for at påskønne kulturelle ildsjæle, foreninger og organisationer, som har sat deres præg på kommunens kulturelle liv og været med til at udfylde og udvide kulturens rammer
- for at sætte fokus på det kulturelle og kreative miljø i kommunen og understøtte politiske fokusområder
-
Kulturprisen
Kulturprisen er på 10.000 kr. Den uddeles én gang årligt på en torsdag i oktober eller november. Kulturprisen overrækkes af formanden for Udvalg for kultur, fritid og idræt ved en sammenkomst i Farum Kulturhus, Kulturhuset Galaksen eller et sted, der har tilknytning til prismodtageren eller aktuelle begivenheder. Kulturprisen skal ikke nødvendigvis uddeles hvert år.
Kulturprisen kan deles mellem flere.
-
Indstilling
Enhver borger, som bor i kommunen, eller forening, organisation eller institution, som er hjemmehørende i kommunen, kan fremsende en motiveret indstilling til Udvalg for kultur, fritid og idræt om en kandidat til modtagelse af Kulturprisen. Indstillingen skal være modtaget i kultur- og fritidsafdelingen, inden deadline for udsendelse af dagsorden for udvalgsmødet i september/oktober.
-
Prismodtager
Prismodtageren kan være en borger, en forening eller en organisation. Borgeren behøver ikke at være bosiddende i kommunen, men aktiviteten, foreningen eller organisationen skal være hjemmehørende i kommunen. En borger, forening eller organisation, der tidligere har fået tildelt prisen, kan ikke udpeges igen for den samme indsats.
-
Valg af prismodtager
Udvalg for kultur, fritid og idræt udpeger på sit møde i september/oktober modtageren af Kulturprisen efter indstilling fra borgere, foreninger, organisationer eller institutioner. Punktet er på åben dagsorden, men selve indstillingerne offentliggøres ikke. Prismodtager skal have markeret sig ved en ekstraordinær indsats på det kulturelle, kreative område i kommunen. Det kreative område skal forstås bredt, og udpegningen bør om muligt afspejle og understøtte aktuelle, politiske fokusområder indenfor kommunens kulturliv.
-
Særlige tilfælde
Udvalget kan i særlige tilfælde udpege en prismodtager, som ikke er indstillet af borgere eller andre. Dette sker kun i tilfælde, hvor der enten ikke er indkommet indstillinger fra borgere, eller hvor borgernes indstillinger ikke er i overensstemmelse med retningslinjerne for tildeling af Kulturprisen. Prisen kan kun uddeles til ansatte i Furesø Kommune for en indsats, der ligger uden for ansættelsesforholdet.
-
Kommunikation
Der annonceres om indstilling og deadline i begyndelsen af august. Efter Udvalgets udvælgelsesmøde og frem mod overrækkelsen offentliggøres de indstillede kandidater i lokalpressen.
Historik
- 2007: Furesø Kommunes Kulturpris blev indstiftet på Kulturudvalgets møde den 8.2.2007.
- 2009: Ajourført iht. KU 7.5.2009 (opskrivning af prisbeløb).
- 2010: Revideret af Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget på udvalgets møde den 5.5.2010 efter høring i folkeoplysningsudvalget den 19.4.2010 (udvidelse af mål og målgruppe til også at omfatte det kreative talent samt justering af retningslinjer for indstillinger af udvalget).
- 2018: Revideret af Udvalg for kultur, fritid og idræt på møde den 3.4.2018.
-
Vindere af Kulturprisen de seneste fem år
- 2019: Niels Bødker Thomsen, formand for Værløseegnens Historiske Forenings arkæologigruppe
- 2018: Mikael Boutrup, stifter og tovholder for Store Flyvedag
- 2017: Ulrick Moos, Medstifter af Udeskolen på Naturstøttepunktet Hjortøgaard
- 2016: Alf Blume, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Furesø
- 2015: Tom Høst, formand for Kulturelt Samråd Furesø m.m.