Gå til sidens indhold

Kør grønt

Vil du gerne køre mere klimarigtigt og øge trafiksikkerheden? Her er nogle gode råd:

Gearskifte, kør i så højt gear som muligt:

- Ved at bruge 5 gear frem for 3 gear sparer du 38 %.
- Ved at bruge 4 gear frem for  3 gear sparer du 21 %.            

Omdrejningstælleren skal være mellem 2.000 - 2.500. I benzinbiler, i dieselbiler max 2.000 omdrejninger. 

Hold afstand
Ved at holde afstand kører du længere på bilens energikilde, fordi du kan holde den samme hastighed, også når den, der kører foran holder et uensartet tempo. Trafiksikkerhedsmæssigt er det vigtigt, at holde afstand, så du har tid til at reagere. Afstanden op til forrige bil skal være halvdelen af hastigheden.

Hastighed
Du bruger bilens energikilde mest effektivt ved at køre 60 km/h og holde hastigheden konstant. Forskellen på at køre 60 km/h til 100 km/h er en reduktion i bilens effektivitet på 20% og dermed en stigning på 20 % i CO2 udledningen, pr. km og skulle du komme ud på motorvej reduceres bilens effektivitet yderligere, så du udleder endnu mere CO2 pr. Km. Fra 100 km/h til 120 km/h  stiger CO2 udledningen pr. kørt km. Øges hastigheden fra 120 km til 130 km, udleder du yderligere 25 % CO2 pr. km.

Sluk Aircondition og tænd luftvarme
Aircondition er ikke sundt, da luften er tør, og aircondition bruger ca. 15 % af bilens energiforbrug.
I benzinbiler kan du spare 15 % på energiforbruget ved at slukke bilens aircondition med mindre der er behov for at tørre bilen ud, fx når ruderne dukker på indersiden. Brug i stedet bilens varmt/koldt luft, det varmer motoren alligevel op. Elbiler, brug sædevarme/rat-varme, da det er væsentlig mere energieffektivt end varmen fra bilens aircondition.

Konstant fart
Hold konstant fart hen mod et rødt lys, slip speederen og tril hen mod lyset. Undgå at koble ud, hvis det er muligt. 

Bak ind i både båse og indkørsler
Bak, når du parkerer i båse og indkørsler, så du kan du køre forlæns ud. Det sparer både CO2 og det er sikkerhedsmæssigt væsentligt bedre.

Forbered dine sving
Tjek, hvornår der er et ophold i trafikken på lang afstand, så du ikke skal bremse og starte - det sparer CO2. Naturligvis skal du også holde øje med, om du passerer cykler, så du er opmærksom på, om de kommer bagfra. 

Fartpilot – ja tak
Brug fartpilot hvis den er der. 

Eco knap – ja tak
Eco knap skal være skal altid slås til, da det gør accelerationerne mere miljøvenlige. I bymiljø/landzone bør bilerne ikke accelerere mere end knappen tillader både i forhold til klima og trafiksikkerhed. 

Dæktryk
Dæktryk, skal indstilles, så det passer med den temperatur, der er udenfor. Hvis det bliver koldt, skal der mere luft i dækkene, fordi luften i dækkene trækker sig sammen i kulde og derfor fylder mindre. CO2 udledning 2-5 %

Menu