Vidensdelingsdagen 2022
Hvordan kan vi skabe læring i naturen og bruge uderummet til vores pædagogiske og didaktiske praksis?
Det handler årets tema 'Bål og Udeliv' om.
Videndelingsdagen skal give os værktøjer til at styrke børnenes naturfaglige passion, viden og kompetencer.
Det foregår onsdag d. 14. september kl. 8.30-15.00 på Fiskebæk Naturskole.
Engagerede kollegaer som erfaringsudveksler
Furesø kommunes vidensdelingsdag har på få år vokset sig stor, og har skabt et konkret forum for udvikling af faglige fællesskaber på tværs af professioner i skole- og dagtilbudsområdet.
Mød kollegaer fra andre skoler og institutioner til erfaringsudveksling, kompetenceudvikling og gensidig inspiration.
Vær med, når vi styrker udviklingen af faglige, personlige og sociale kompetencer hos børnene i Furesø Kommune og har fokus på den faglige og personlige progression.
Program (foreløbigt)
8.30 Indskrivning og kaffe
9.00 Kort velkomst og introduktion til dagen
09.30 Workshoprunde 1
11.00 Refleksion på workshoprunden – hvad tager jeg med.
11.30 Dialogfrokost ved bålet
12.15 Workshoprunde 2
13.45 Refleksion på workshoprunden – hvad tager jeg med.
14.15 Kaffe og kage og historiefortælling
15.00 På gensyn ;-)
Workshops og stande
På dagen kan du deltage i en bred vifte af kvalitetsworkshops. Du sammensætter dit eget og unikke kursusprogram. Du tilmelder dig workshops på dagen ved indskrivningen kl. 8.30-9.00.
De forskellige workshops tager udgangspunkt i årets tema og understøtter ambitionen om faglig udvikling med afsæt i den daglige praksis og konkrete problemstillinger.
Udover workshops er der også en række stande, hvor du kan få inspiration og en dialog omkring tilbud i Furesø Kommune.
Vi lægger løbende information omkring workshops og stande, når vi har aftalerne på plads.
Vil du vide mere så kontakt:
Ida Stenum Nielsen
Åben Skole Playmaker
Center for Dagtilbud, Skole og Forebyggelse
Furesø Kommune
Telefon 7216 5034
E-mail isp1@furesoe.dk
Videoer fra tidslige vidensdelingsdage
Vidensdelingsdagen
Workshopbeskrivelser
Det pædagogiske bål
v. Vibeke Simonsen, Dagtilbudsleder, Børnehuset Atlantis
Alle kan tænde et bål – for personer, der ikke har lavet bål før, men som gerne vil lære det.
At tænde et bål er en metodisk proces, som kræver lidt tålmodighed. Men er du metodisk lykkes det hver gang. Vi vil i workshoppen komme ind på, hvordan man opbygger et bål, hvad der kræves for at lave et bål og lidt om, hvad bålet skal kunne.
Vi vil også prøve at se på, hvad naturen har af materialer, som kan bruges til at tænde et bål med. Et enkel ”snyde” trick som gør det lettere, vil også blive vist, som ofte er det, man vil bruge sammen med børnene.
Geden bliver åbnet
- Johnny Skjoldborg Krog, leder af Skolelandbruget
Kan man åbne noget og lære af det i mange sammenhænge?
På workshoppen ser vi, hvordan man kan skyde en ged og åbne den for at lære.
Hvordan kan man arbejde tværfagligt med geden som omdrejningspunkt?
Vild Mad i skolen
V. Mette Blæsbjerg, naturvejleder i Naturpark Mølleåen
Der er mange muligheder for at beskæftige sig med vild mad i forbindelse med undervisningen i skolen. At tage ud og samle vilde planter og efterfølgende tilberede dem kan f.eks. være del af undervisningen om plantegenkendelse i biologi; om råvarer og årstider i hjemkundskab; eller om opskrifter eller madlavning ”i gamle dage” i dansk og historie.
I denne workshop afprøver vi nogle simple aktiviteter, der kan bruges i undervisningen og understøtte læringsmål. Der vil fokus på let genkendelige planter, der kan findes på de fleste steder og vi vil også afprøve VILD MAD-appen, og hvordan den kan bruges. Efterfølgende vil vi i fællesskab lave nogle retter over bål, med brug af årstidens vilde råvarer, og bagefter diskutere og reflektere over, hvordan man kan forestille sig at bruge Vild Mad derhjemme.
Mikrosafari for 1.-2. klasse i Natur-Teknologi
v. LIFE Fonden
Kom til workshop om undervisningsforløbet Mikrosafari, hvor eleverne skal lære om insekternes og smådyrenes levesteder, opbygning og eventuelle forvandling, for at de kan være med til at passe bedre på disse dyr i fremtiden.
Forløbet er udviklet i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum, der i samarbejde med Miljøstyrelsen, Naturhistorisk Museum Aarhus og DanBIF står bag den digitale videnbase Arter, som eleverne skal arbejde med i forløbet. Via Arter kan eleverne indrapportere deres fund af smådyr og insekter og er dermed med til at kortlægge den danske biodiversitet.
Her kan du læse mere om forløbet: Mikrosafari - undervisningsforløb fra LIFE - LIFE Fonden
Enzymjagten og plastmissionen
v. Novolife
Kom til workshop om undervisningsforløbene Enzymjagten og Plastmissionen for elever på mellemtrinnet og i udskolingen.
- Enzymjagten for 6. klasse i Natur-Teknologi
I enzymjagten lærer eleverne om enzymer som katalysatorer i kroppens processer, i naturen og i industriel produktion. I forløbet skal eleverne på jagt i naturen efter cellulaseproducerende svampe for derefter at forbehandle prøverne hjemme i klassen, undersøge prøverne og konkludere på, hvad de fandt. Forløbet er udviklet i samarbejde med forskere fra Novozymes.
Her kan du læse mere om forløbet: Enzymjagten - undervisningsforløb fra LIFE - LIFE Fonden
- Plastmissionen for 7. klasse i fagene fysik/kemi, biologi og geografi
”Kig dig omkring. Hvor mange ting kan du få øje på, som er lavet af plast? Det er sikkert mange, men huskede du at tælle skosåler, t-shirts og din mobiltelefon med? Mennesker anvender dagligt produkter af plast overalt på jorden, fordi plast har mange gode egenskaber. Men plast produceres i store mængder og kan være svært at nedbryde, hvilket kan være til stor belastning for miljøet og klimaet”.
I det nye undervisningsforløb sætter vi fokus på plastproduktion og bæredygtighed. Plastmissionen er udviklet i samarbejde med LEGO Koncernen.
Her kan du læse mere om forløbet: Plastmissionen - undervisningsforløb fra LIFE | LIFE
Stande
Pizzaovn som pædagogisk læringsrum
- talenterne på Skolelandbruget
På Skolelandbruget er pasning af dyrene især de opgaver der fylder, men der tilberedes ofte mad på bål, som en del af de aktiviteter der dagligt er.
Talenterne på Skolelandbruget inviterer jer til at se, hvordan de bruger brændefyret Pizzaovn til at tilberede små smagsprøver, som vi smager til frokost.
Fremtidsværkstedet – teknologi og natur
v. Pernille Marquard Mogensen og Tobias Smith, Fremtidsværkstedet
Fremtidsværkstedet vil inspirere til brug af følgende teknologier til naturfagsundervisningen
- Kodning med micro:bit's til undersøgelser i naturfag
- Brug animation/stopmotion som visuel præsentation i naturfag
- Byg solcellebiler og prøv digitale mikroskoper
DEN GRØNNE RYGRAD
Hos Den Grønne Rygrad kan du få et samlet overblik over alle Furesøs grønne Åben Skole-tilbud. Vi vil desuden gerne sparre med dig om, hvordan der kan skabes meningsfuld klima- og bæredygtighedsundervisning, og hvordan man kan arbejde med elevernes grønne dannelse.
Naturpark Mølleåen
v. Mette Blæsbjerg, naturvejleder i Naturpark Mølleåen
Kom til Naturpark Mølleåens stand og hør om de muligheder for oplevelser og aktiviteter der gemmer sig i naturparken! Naturpark Mølleåen er et 50 km2 stort område der strækker sig hele vejen fra Furesø til Frederikssund, og er hjemsted for et enestående landskab og spændende natur og biodiversitet. Du kan ved standen få udleveret ”Oplevelseskort” som inspiration til jeres tur ud i naturparken. Daginstitutioner kan også høre om projektet ”Spring Ud i Naturparken” om leg og bevægelse for de 0-6årige og modtage lækkert aktivitetsmateriale (begrænset antal) der kan inspirere til mere leg i naturen.
Spis Naturen – i børnehøjde (målrettet dagtilbud)
v. Mette Lindorff Hejn, lærer på Lille Værløse Skole, og Maj-Brit Petersen, Grøn Guide i Furesø
Tag din tur og dit bål til næste niveau - kom og blev inspireret til, hvordan du kan bruge naturen omkring din institution, til at lave lækkerier over bål.
Alle, både børn og voksne, kan lære at genkende forskellige urter, som let kan trylles om til fantastisk mad. Mælkebøtter, skvalderkål og meget andet kan imponere små mennesker, når det bliver til mad på bålet. Vi snakker om, hvordan du kan planlægge et forløb, hvor børnene er inddraget - fra indsamling af urter og bær, til forberedelse af mad over bål og sidst hvor I nyder maden sammen.
Du får mulighed for at prøve kræfter med urtebrød, æblekompot og bærcrumble. Sammen snakker vi om små tricks, som gør madlavning over bål nemmere.
Bliv Naturligvis v/Danmarks Jægerforbund
v. Erik Voigt
Der tages udgangspunkt i de materialer, der er udviklet af Danmarks Jægerforbund til brug for det frivillige Bliv Naturligvis formidlerkorps, som opererer i hele Danmark.
Hovedvægten bliver lagt på forløbet ”Find fasanens tænder”, hvor der er mulighed for at åbne en fasan og se, hvordan sådan en ser ud indeni, og specielt lede efter fasanens tænder. Erik medbringer også andre undervisningsmaterialer, som er udviklet af projektet, disse kan man kigge på undervejs.
Formiddagens workshop er målrettet dagtilbuddet, og eftermiddagens workshop er rettet mod skoleområdet.
Glæder mig til at møde jer, Erik
Legende læring om dyr og svampe for de mindste
v. Anne Merete Rask, Naturvejleder Fiskebæk Naturskole, workshop for dagtilbud og 0. klasse
Anne Merete udviklet naturforløb for børnehavebørn og 0. klasser ved siden af sit arbejde på naturskolen. I løbet af 22/23 vil de første fire forløb Edderspændende edderkopper, Skægge svampe, Vilde dyrespor og Fantastiske fugle blive udgivet på Alineas online portal til undervisning i 0. klasse.
Forløbene tager afsæt i den måde, vi arbejder med naturformidling på Fiskebæk Naturskole, men er videreudviklet til længevarende forløb/ temaer, man kan arbejde med i institutionen eller klassen over flere dage eller en hel uge. Fakta om dyrene eller svampe kombineres med natureventyr, lege, huskespil og andre lærerige aktiviteter.
På workshoppen får I mulighed for at høre om og afprøve aktiviteter fra udvalgte forløb. Samtidig er det naturforløb mange af jer har masser af egne erfaringer med, som vi kan dele på workshoppen. Tilmeldte deltagere i workshoppen kan få naturforløbet Edderspændende edderkopper med hjem til at afprøve i institutionen/klassen (begrænset antal).
Afslutning
Historiefortælling
v. Trine Krarup
Alle elsker en god historie. Nærværet og samværet i historiefortælling skaber et fællesskab, som vi savner i den digitale tidsalder. Til kaffen kan du lytte til historiefortæller Trine Krarup som fortæller grønne historier, der åbner hjerter og sind for naturen. Bliv inspireret til at bruge historiefortælling i din undervisning.
Kontakt
Lille Værløse Skole
Ryetvej 1
3500 Værløse
Tlf.: 7235 7300
Center for Dagtilbud, Skole og Forebyggelse
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000