I Furesø Kommune sorterer vi plast samt mad- og drikkekartoner i samme kammer. Denne affaldsfraktion forkortes PMDK.

• Hvad står PMDK for?

PMDK står for plast samt mad- og drikkekartoner. Madkartoner er eksempelvis kartoner til hakkede tomater, bønner, etc. Drikkekartoner er eksempelvis mælkekartoner.

• Skal mad- og drikkekartoner foldes sammen?

Det må du gerne for at få bedre plads i beholderen, men det betyder ikke noget for genanvendelsen af materialerne.

• Skal jeg skylle kartonerne, før jeg kasserer dem?

Nej, generelt er det ikke nødvendigt at skylle kartonerne. Men hvis der er yoghurt (eller lignende) tilbage i kartonen, kan du (af hensyn til hygiejnen i affaldsbeholderen) med fordel skylle med en ½ dl vand.

• Hvad sker der med PMDK-affald, når det er indsamlet?

Skraldebilen kører plast, mad- og drikkekartoner til Vestforbrændings anlæg i Glostrup. Her bliver det presset til baller og kørt til sorteringsanlægget Hündgen nær Köln i Tyskland. Der findes i øjeblikket ingen danske anlæg med samme sorteringsteknologi, hvilket er grunden til at denne affaldsfraktion køres til Tyskland.

På sorteringsanlægget bliver det skilt i forskellige plasttyper, papirfibre og metaller, som bliver sendt videre til genanvendelse. Resten bliver brændt, hvor energien bliver udnyttet.

De foreløbige resultater fra andre kommuner, der allerede sorterer PMDK-affald, viser, at mere end 60 % bliver sendt videre til genanvendelse.

• Hvorfor indsamles mad- og drikkekartoner sammen med plast?

Furesø Kommune afsætter plast, mad- og drikkekartoner i et samarbejde med Vestforbrændings øvrige ejerkommuner.

Der er mange års erfaring med at indsamle mad- og drikkekartoner sammen med plast i Europa. Det betyder, at der allerede findes sorterings- og genanvendelsesanlæg, der er bygget til at håndtere plast, mad- og drikkekartoner som én blandet fraktion.

Herudover sorteres plast på en måde, der er velegnet til også at sortere mad- og drikkekartoner; det er kun et spørgsmål om at sortere én ting mere fra på sorteringsbåndet, når plasten alligevel sorteres der.

Affald

Har du spørgsmål om affald?

Ring til Vestforbrændings kundeservice
tlf.nr. 7025 7060