Pressemeddelelse

Solskin over svømmehal bliver guld værd

Taget på Farum Svømmehal er nedslidt og bygningerne sluger meget energi. Derfor har Furesø Kommune igangsat er stort projekt, hvor der lægges et nyt tag med ekstra isolering indenunder og solceller udenpå.

Med sin store, sydvendte tagflade med en hældning på 30 grader er Farum Svømmehal oplagt at etablere solceller på. Ikke mindst nu, hvor tagkonstruktionen samtidig er blevet efterisoleret for at leve op til bygningsreglementets krav. Derfor er der store besparelser på både CO2-regnskabet og energiregningen i det renoveringsprojekt, som svømmehallen forventer at kunne afslutte omkring årsskiftet.

Det fortæller Gitte Elefsen, der er centerchef i Furesø Kommunes Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg.

"Solcelleanlægget vil ved fuld kraft levere 140 kilowatt bæredygtig og CO2-venlig elektricitet, som vi bruger til drift af svømmehallens krævende udstyr. Det er blandt andet ventilationsanlæg, pumper og filtre. Strømmen fra solcelleanlægget vil udover en mindre elregning give en CO2-besparelse på omkring 25 tons om året, og derfor er svømmehallen virkelig et flagskib blandt de 57 energirenoveringsprojekter, som vi har gennemført her i 2019 og 2020," fortæller hun.

I processen er dele af klimaskærmen som tag, facade og vinduer udskiftet. Dermed opnår svømmehallen en yderlige energibesparelse med nye elementer, der isolerer bedre end de eksisterende. Inde i den store svømmehal udskiftes en række kraftige projektører, som lyser svømmehallen op. De energikrævende lamper bliver udskiftet med nye, effektive LED-lamper, ligesom loftet over bassinet er blevet malet lysere for at reflektere lyset bedre. Med de nye projektører sparer svømmehallen hvert år cirka 40.000 kr. på elregningen.

Endelig skal de to ventilationsanlæg, som sørger for udskiftning af luften og opvarmning af svømmehallen udskiftes. Anlæggene er 20 år gamle og lever ikke op til dagens standard for energieffektivitet. De to nye anlæg har - ud over elektronisk styrede ventilatorer - også varmegenvinding, så de indbyggede varmepumper genbruger varmen i den brugte luft, inden den sendes ud. Dette vil spare godt på fjernvarmeforbruget til opvarmning af svømmehallen og samtidig udnytte strømmen fra solcellerne i dagtimerne. Der forventes en økonomisk besparelse på ca. 200.000 kr. pr. år ved udskiftning af ventilationsanlæggene.

Processen har været planlagt med tanke på at genere brugerne mindst muligt, fortæller Finn Thorsøe, der er leder af Furesøs svømmehaller.

"Bortset fra lidt ændrede adgangsveje er min oplevelse, at projektet har kørt, uden at brugerne er blevet berørt synderligt af det. Så alt i alt er det ret fantastisk, at vi nu får et bedre indeklima og besparelser på både energi og driftsbudgetterne, så snart bygningen er indreguleret og solen skinner over Farum. Det glæder vi os til."

Udskiftning Af Tagisolering, Farum Svømmehal 2
Pressemeddelelse

Furesøs bygninger bliver mere energieffektive

Furesø Kommune satte i foråret fart på en række energiprojekter i kommunens ejendomme. Nu kan borgere og brugere se frem til bedre lys, luft og varme…

Kontakt

Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000

Kommunikation

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4012

E-mail kommunikation@furesoe.dk
(Journalisthenvendelser, aktindsigter, rundspørger o.a.)

Farum Svømmehal

Farum Park 20 st.th
3520 Farum
Tlf.: 7235 4750