Pressemeddelelse

Seks nominerede talenter – anbefal din favorit

Trods hjemmeskole, aflysninger og lukkede faciliteter har 17 borgere og foreninger indstillet kandidater til Furesøs Talentpris for unge. Her kan du læse om de seks dygtige talenter, der blev udvalgt af dommerkomiteen.

Anbefal din favorit frem til den 18. maj kl. 12.00 på ungttalent@furesoe.dk eller på furesoe.dk/talentpris.

”Også i år blev vi imponerede over de mange dygtige og ihærdige unge, vi har i kommunen”, understreger Tine Hessner (B), formand for dommerkomiteen og Udvalg for kultur, fritid og idræt. Hun håber, at mange borgere vil anbefale kandidaterne.

"Talenterne udviser hver især et højt niveau, en passioneret indsats og er gode forbilleder. De er også udfordrede under Corona og derfor er det særlig vigtigt i år, at vi også hylder vores talenter i Furesø. Talent skal ikke stå stille, fordi samfundet gør, også selv om man ikke kan udfolde sig på vanlig vis, og må vinke farvel til store sportsstævner, koncerter, udstillinger mm. Jeg krydser fingre for, at de alle seks finder vej gennem denne udfordrende tid med engagement og målrettethed, der kan inspirere andre, ” siger hun.

Mærkeligt at undvære sin sport…

Og det har Tine Hessner helt ret i. Som en af de nominerede, golfspilleren Alberte Thuesen, der studerer i USA, fortæller: “Krisen har været en omvæltning. Vores turneringssæson på mit college blev aflyst, universitetet lukkede, og jeg måtte tage hjem næsten to måneder før studieårets slutning. Det har været supermærkeligt at undvære min sport i så lang tid, men jeg prøver at holde hovedet højt og fokusere på de ting, jeg stadig har en indflydelse på.”

Også volleyball-spilleren Frida Brinck savner sporten. ”For to uger siden skulle jeg have været i Italien med klubben til en stor turnering for ungdomshold, og i denne uge skulle jeg have været i Rumænien og spille EM-kvalifikation med U19-landsholdet”

Lignende skuffelser og tanker må de øvrige kandidater have haft her i foråret. Så alle seks har virkelig fortjent at få et skulderklap og opmuntring. Nedenfor kan du læse om dem alle i en tilfældig rækkefølge:

MØD DE SEKS KANDATER HER
 • Frida Marie Kofod Brinck, volley

  Frida er 17 år og indstillet af Farum-Holte Volleyball klub, hvor hun træner to gange om ugen på sit 1. divisionshold, to gange med Liga Damer, og to gange ugentligt er træner for ungdomshold. Desuden har hun spillet 24 kampe på ungdomslandsholdet og to kampe med Holtes Liga Damers kampe i Europacuppen, hvor en af kampene blev spillet i Schweiz.

  Det seneste år er hun blevet dansk mester ved DU16 (damer under 16), fået sølv ved DU18, guld ved DU21 og DU17 NEVZA (udvidet Nordisk Mesterskab for landshold), hvor hun blev kåret som MVP (most valuable player). Derudover blev hun udtaget til DU19 landsholdet, der skulle have spillet EM kvalifikationskamp i Rumænien i april.

  Frida er et ægte talent, fordi hun både knokler, udvikler sig og hjælper til, hvor hun kan. Træner for Holte IF Liga Damer og det danske landshold Sven-Erik Lauridsen siger det helt enkelt: ”Frida er kendetegnet ved at være en meget alsidig og intelligent boldspiller, der både leverer på højt niveau, men også gør alle omkring sig endnu bedre”.

 • Tue Alleslev Lange, skuespil

  Tue er 16 år og indstillet af fem på vegne af Teatergruppen Syvstjernen, hvor han har spillet med siden 2013. Tue er en fantastisk performer og meget musikalsk. Han mestrer skuespillet helt perfekt og har gennem årene udviklet sig enormt gennem en række bærende hovedroller. Derudover tager han initiativ til at undervise de andre skuespillere i både koreografi og sang.

  Tues alsidige evner som skuespiller kom først til udtryk gennem roller som pukkelrygget bedemand med perfekt timing og solosang allerede i 2014, og hovedrollen som soldaten Jens i en gendigtning af H.C. Andersens ”Fyrtøjet” i 2016. I 2017 var Tue medforfatter på stykket ”Livstid”, hvor han spillede den lystne dødssøn Asmodeus, mens han i 2019 havde sin bedste præstation som Arne, den omrejsende jurist fra ”Dommere uden Grænser”, der også sang solo.

  I indstillingen fra Henrik Brix Kronborg står: ”Tue er en fremragende skuespiller, der altid udmærker sig som værende blandt de bedste på scenen, hvor han gerne danser eller synger solo. Også udenfor rampelyset er han et inspirerende ungt menneske, der med sit engagement er en stor inspirationskilde og rollemodel for de yngre medlemmer i Teatergruppen”.

 • Sofie Ussing, maleri

  Sofie er 15 år og indstillet af Skovhusets Billedskole, hvor hun har gået på malerhold siden 2015. Sofie har fra starten vist et stort talent inden for både tegning og maleri, og har et sikkert blik for farvesammensætning. Hun mestrer landskabs- og portrætmaleri, men har altid et særligt tvist i sine værker, der ofte er både figurative og abstrakte.

  Sofies seneste værk fra Skovhusets Billedskoles udstilling i januar er netop blevet solgt – en kombination af collage og maleri, der forestiller et ansigt. Samme værk blev optaget på den censurerede udstilling ”Ungdommens Vårsalon” for børn og unge (13-19 år) på Københavns Rådhus, hvor Sofie årligt har fået antaget 3-4 af sine værker i de senere år. I 2017 og 2019 deltog Sofie desuden i den censurerede udstilling ”Portræt nu” på Frederiksborg Slot.

  Sofie var i praktik hos illustrator Birde Poulsen i januar, der skriver således om Sofie: ”Hun har sans for farver, proportioner og komposition, og kan

  også give sine figurer udtryk, så de bliver spændende for beskueren.

  Hvis hun beslutter sig for at følge sin interesse for tegning og maling, vil hun efter min mening kunne gøre det til sin levevej”.

 • Daniel Nguyen, klaver

  Daniel er 16 år gammel og indstillet til talentprisen af Furesø Musikskole, hvor han har gået til klaver i seks år. I 2019 blev han optaget på Musikskolens talentlinje, som optager elever fra i fem kommuner (kvintoratet), der har ambitioner om at søge ind på videregående, musikalske uddannelser. Han har besluttet sig for at lægge vægt på det klassiske klaverspil, og hans store forbillede er den kinesiske pianist Lang Lang.

  I denne sæson har Daniel deltaget i Furesø Kommunes Spil Dansk koncert med kvintoratets talentelever på Furesø Rådhus 3. november. Den 8. marts fremførte han til alles beundring det krævende klaverstykke ”Nocturne op. 6 nr. 2” af Clara Schumann til en koncert i Skovhuset. Daniel er desuden blevet kapelmester på Furesøs Ungemusical ”Grease”, der skulle have haft premiere i april, men er udskudt til efteråret.

  Fra indstilleren, klaverlærer Cecilia Rischel, lyder det: ”Daniel er et ungt, fremadstormende klavertalent med et stort engagement i både sit eget klaverspil, men også i alle de sammenspils- og koncertarrangementer han deltager i”.

 • Astrid Buch Leander, skrivekunst

  Astrid kender vi fra sidste års talentprisuddeling, hvor hun også var blandt de nominerede. Astrid er 14 år og hendes noveller byder på dybe og skæve tankegange, som folder nye universer ud for læseren. Et stort talent, som med poetisk og klart sprog viser, at hun læser meget, og kan omsætte det til sit eget. To gange har hun vundet Furesødelen af Herlufsholms Fantasybogmesse, anden gang blev hun nummer to på landsplan. Som elev på Furesø Forfatterskole bidrog hun desuden til novellesamlingen ”Furesøfortællinger”.

  Siden sidst har Astrid vundet landets største skrivekonkurrence ”500 ord”, der arrangeres af Gyldendal og Aarhus Bibliotekerne, og kan betragtes som et DM i skrivekunst for unge. Præmien var et ophold på Brønderslev Forfatterskole. Hendes vindernovelle ”Varme” handler om klimaforandringer fra en ung piges synsvinkel i år 2035, og viser, hvordan hun er modnet som ung forfatter og tør tage store emner op med stærke litterære virkemidler.

  I indstillingen står: ”Hun udfolder et skrivetalent, der rækker langt ud over hendes alder, og som vidner om en stor teknisk kunnen, en dyb refleksion og et markant engagement i samtiden, som hendes øvrige liv også illustrerer”.

 • Alberte Thuesen, golf

  Alberte er netop fyldt 19 år og har i 2019 været en vigtig spiller for det danske pigelandshold i golf, der for første gang i historien vandt Europamesterskabet. Hun spillede med i alle kampe, vandt alle sine singler og sikrede den sidste, afgørende sejr. Holdet blev på denne baggrund tildelt ”Den gyldne Golfbold” for årets bedste præstation og senere også tildelt Golf Klub Danmarks Legat.

  Alberte har i flere år spillet på førsteholdet i for Mølleåens Golfklub. Individuelt har hun en lang række sejre bag sig, herunder Scandinavian Open. I 2019 fik hun tildelt et fuldt 4-årigt scholarship, og hun spiller derfor også for Georgia Southern University i USA, hvorfra hun pt. er hjemsendt pga. Coronakrisen.

  I sin første sæson i USA har hun placeret sig som den bedste "freshman" (førsteårsstuderende) i universitets-turneringen, den såkaldte Sun Belt Conference, og samlet set ligger hun nummer seks. Hendes universitet har netop har kåret hende som ”Student Athlete of the Month”.

Prisoverrækkelsen planlagt til den 28. maj…

Torsdag den 28. maj er stadigvæk datoen for uddelingen af dette års talentpris. Men på grund af retningslinjerne vedrørende Corona, kan vi ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan det kommer til at foregå. Vi kan dog love, at de alle seks vil blive hyldet, og at hovedprismodtageren først afsløres ved prisoverrækkelsen!

FAKTABOKS I:

Du kan påvirke afgørelsen frem til 18. maj

Send din anbefaling af en af de seks nominerede, og send den med en god begrundelse til ungttalent@furesoe.dk eller via formularen på furesoe.dk/talentpris senest mandag den 18. maj kl. 12 – så kan du være med til at påvirke processen. Det er dog dommerkomitéen, der tager den endelige beslutning om, hvem der får prisen.

FAKTABOKS II

Om talentprisen

Talentprisen er på 5.000 kr. og derudover uddeles priser på 1000 kr. til de øvrige nominerede. Talentprisen gives til unge til og med 19 år, der har markeret sig stærkt på kultur- og idrætsområdet i eller uden for kommunen og vist særlige evner og talenter inden for deres felt.

Læs mere på www.furesoe.dk/talentpris

Alle nominerede til Talentpris 2020: Fra øverst t.v.: Alberte Thuesen (golf), Astrid Buch Leander (skrivekunst), Frida Marie Kofod Brinck (volley), Daniel Nguyen (klaver), Sofie Ussing (maleri) og Tue Alleslev Lange (skuespil)
Du kan nu anbefale dit talent. Her ser du alle nominerede til Talentpris 2020: Fra øverst t.v.: Alberte Thuesen (golf), Astrid Buch Leander (skrivekunst), Frida Marie Kofod Brinck (volley), Daniel Nguyen (klaver), Sofie Ussing (maleri) og Tue Alleslev Lange (skuespil)
Talentpris 2020 Banner Uden Tekst

Talentprisen

Furesø Kommunes Talentpris 2020 er d. 11. juni gået til den 19-årige golfspiller Alberte Thuesen fra Farum.