Pressemeddelelse

Ny bog om Furesøs historie

Furesø Kommunes historie fra oldtiden og til i dag kan nu læses i detaljer. Trap Danmark har netop udgivet bogen, som borgmester Ole Bondo Christensen har skrevet forordet til. Lanceringen blev fejret af Trap Danmark med deltagelse af Kronprins Frederik den 23. april 2019.

"Trap-bøgerne er levende fortællinger om den egn, vi lever i. Jeg besøgte for nylig en af Furesøs største virksomheder og medbragte nye bog om Furesø. Jeg viste dem, at de var med ligesom vores oldtidshøje og landsbykirker. Sikke en effekt. På et øjeblik var vi forbundet til fortiden. Og virksomheden blev forankret i Furesøs historie. Det er det, historiebøger kan!", siger borgmester Ole Bondo Christensen (A) og fortsætter:

"I en stadig mere global og omskiftelig verden, har vi brug for at være en del af en fortælling med en fortid, en nutid og en fremtid. Det giver os oplevelsen af sammenhæng og fællesskab. Jeg oplever i Furesø en kolossal interesse for vores egen lokale historie. Derfor er Trap Danmark bogen vigtig. I byrådet glæder vi os til at give videre som gave til bl.a. kommende brudepar i Furesø".

Trap Danmark har tidligere skrevet en samlet bog om "Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev og Gladsaxe kommuner". Men først nu er der kommet en selvstændig bog om Furesø og hver af de øvrige kommuner.

Fra oldtiden til i dag

Forskere og eksperter har bidraget med viden om Furesøs natur og landskab fra oldtiden og frem til i dag. Klimaet, moræneområder og geologien er beskrevet med utallige lokale eksempler. Tre kort over landskabet og bebyggelsen i Furesø i 1810, 1950 og 2018 viser fx, at der er lidt mere skov i Furesø i dag end for 200 år siden. Der er stort set lige så mange søer som i 1810. Til gengæld er meget agerjord og vådområder erstattet af bebyggelse.

Det første spor af mennesker i Furesø er fra 11.000 år før vor tidsregning. Det er en efterladt pilespids fundet ved Værebro å, der dokumenterer, at der har været rensdyrjægere i området. Bogen beskriver også Alugod-kvinden, der blev begravet i en jernaldergrav for 1800 år siden i det område, vi i dag kalder flyvestation Værløse. Hendes brystsmykke er udstillet på Nationalmuseet, og Furesø er ved at få genskabt hendes ansigt.

Trap Danmark bogen skriver også om Furesøs kultur fx borgernes dialekt, kirker, digter og musikere. Der er også viden om samfundsudviklingen og erhvervene i Furesø.

"Det første spor af mennesker i Furesø er en pilespids for ca. 13.000 år siden. Vi har jernalderkvinden Alugod, der blev begravet for 1800 år siden. Og vi har kirker i Farum og Kirke Værløse fra 1100-tallet, og gårdene i de gamle landsbyer i Farum og Stavnsholt ligger som før udskiftningen i 1700-tallet. Der er så meget historie i vores kommune. Jeg glæder mig til, at skoleelever, Furesøs borgere og andre læser i denne bog. Den giver os muligheden for at lære, hvor vi er fra. Forstå, hvem vi er. Og forstå, at vi er en del af historien", siger Ole Bondo Christensen.

Trap Danmark bogen om Furesø er på 72 sider og kan købes i alle boghandler.