Pressemeddelelse

Nye bænke og affaldsspande indtager Farum Hovedgade

I september dygtiggjorde furesøborgerne sig i en helt ny disciplin: Prøvesidning af bænke og vurdering af affaldsspande. Målet var at teste nyt byrumsinventar til Farum Hovedgades mødesteder med kommunens nye digitale platform for borgerinddragelse.

Over to uger i september var flere forskellige typer byrumsudstyr opstillet i Fredtofteparken. Bevæbnet med egen krop og mobil kunne Furesøs borgere prøvesidde bænke og vurdere affaldsspande for derefter at kommentere modellerne via kommunens nye platform for borgerinddragelse 'Citizenlab'. Tilbagemeldingerne skulle sammen med drøftelserne i dialoggruppen for Farum Hovedgade skabe et mere nuanceret grundlag for kommunens endelige valg.

En del borgere benyttede sig af muligheden, og processen viste, at det for bænkens vedkommende er vigtigt med ryglæn - så man kan sidde komfortabelt tilbagelænet - og at den ligeledes har armlæn, der går frem til bænkens forreste kant. Det vil have stor betydning for især ældre og bevægelseshæmmede, der får nemmere ved at komme op af bænken igen.

Valget af bænke til området bygger også på de prioriteringer, byrådet vedtog med Helhedsplanen for Farum Hovedgade i 2016. Lene Bang (A) er næstformand i Udvalg for byudvikling og bolig og medlem af Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling: "Målet har været et mere helstøbt byrum, der på smuk og funktionel vis understøtter pauser og tilfældige møder blandt borgerne - og så skal man altså kunne side ordentligt også! Jeg synes, at de bænke, der nu er valgt lever op til vores forventninger om et tidsløst design, som indpasser sig både i landsby og moderne bydele. Vi får et nutidigt møbel, der kan favne hovedgadens tre historiske bytyper".

Den valgte bænk hedder Nordic og er udført i støbejern og skandinavisk træ. Bænken har ryglæn og armlænet går frem til bænkens forreste kant, hvilket sikrer den gode tilgængelighed.

Affaldsspanden hedder Fjordpark, og affaldet kan kastes ind fra 2 sider. Den er udført i stål og åbnes fra siden, således at den er nem at tømme og hensigtsmæssig at tømme - hvilket har været et stort ønske fra de medarbejdere, der skal tømme spanden.

En lys fremtid for digital borgerinddragelse

"Det er meget inspirerende at opleve, hvordan borgerne kaster sig ind i udviklingen af Furesø - uanset om emnet er en ny politik eller noget så konkret som en bænk. Det viser os bare, hvor vigtigt et redskab den digitale borgerinddragelse er og skal være i vores fremtidige arbejde som supplement til de mere traditionelle borgerpaneler og høringsportaler", siger Lars Carstensen (C), formand for Udvalget for digitalisering og innovation.

Det er Udvalget for Digitalisering og Innovation (UDI), der har søsat den nye onlineplatform 'Citizenlab', som allerede er i brug i mange andre kommuner verden over, men Furesø er den første kommune i Danmark. Platformen bygger på, at borgerne kan komme med deres egne ideer til forskellige emner og projekter. Herefter kan man drøfte dem digitalt samt give udtryk for, om man finder ideen god eller dårlig.

De nye bænke og affaldsspande bliver lakeret i en varm mørkegrøn farve og ankommer på Farum Hovedgade i slutningen af november.

Se helhedsplanen for Farum Hovedgade

Kontakt

Lene Bang

Farumgårds Allé 16
3520 Farum    
E-mail: lba1@furesoe.dk
Tlf.: 2148 2223

Lars Carstensen

Gruppeformand for Konservative

Maglehøj 94
3520 Farum
E-mail: lnc1@furesoe.dk
Mobil 7216 3997 (ikke SMS)