Nyhed

Mød en Klimapartner: Rokkedyssegaard

Lisbeth og Torben Bo Toft Christensen, der ejer og driver Rokkedyssegaard, har været med til at stifte klimasamarbejdet mellem virksomhederne og Furesø Kommune.

Rokkedyssegård Torben Bo
Lisbeth og Torben Bo Toft Christensen fra Rokkedyssegaard

”Vores drivkraft er, at vi alle er nødt til at gøre noget for at bedre klimaet. Jeg er enormt optaget af, at vi nedbringer vores klimabelastning. Der er ikke andre muligheder,” understreger Lisbeth Toft Christensen.

Ægteparret har også Gundekildegaard i Vejby i Nordsjælland, og det var her ideen til mere klimavenlige investeringer opstod under en renovering for fire år siden.

”Det var her, vi for alvor kom i gang. Vi er startet med energirenoveringer, som er de områder, der har størst klimaaftryk,” fortæller Lisbeth.

Ægteparrets valg faldt på jordvarme, som nu opvarmer begge stuehuse på de to gårde. Derudover har de investeret i et solcelleanlæg, som nu leverer al den strøm, der holder de plukkede bær kølige i sæsonen, forsyner gødevandingsanlægget og giver strøm til medarbejderboligen.

”Det kræver selvfølgelig en indsats at sætte sig ind i tingene, og der er regler og tilladelser – ikke mindst, når man driver landbrug, men det er simpelthen så god en følelse, at vi rent faktisk gør noget. Det, der motiverer os, er, at vi alle må gøre noget,” siger Lisbeth og fortæller, at selv om der er tilskudsordninger, så har de ikke gjort brug af dem.

”Vi har kastet os ud i det, når vi havde tid, og det har aldrig passet med tilskuddene.”

I klimapartnersamarbejdet sætter både Lisbeth og Torben pris på netværket med de øvrige virksomheder.

”Nu har vi sat ind der, hvor det umiddelbart gav mening for os, og nu har vi brug for flere ideer. Her er det rart at udveksle synspunkter med de andre virksomheder – og få inspirerende oplæg, som hjælper med de næste skridt på vejen,” lyder det samstemmende.

Bedste råd til virksomheder, der skal i gang:

Meld jer ind i klimapartnerskabet og få hjælp og inspiration til at komme i gang.

Rokkedyssegaards klimaprojekter:

  • Jordvarmeanlæg til stuehusene på Rokkedyssegaard og Gundekildegaard
  • Solceller på Rokkedyssegaards kølerum, der giver strøm til bl.a. kølerummet og gødevandingsanlægget.
  • Tunnellerne til jordbærrene er også miljøvenlige, fordi de gør det muligt at have bærproduktion uden opvarmede drivhuse.

Privat kører ægteparret i el-bil og overvejer, om der skal suppleres med el-cykler til de lokale distancer.

Sådan bliver du klimapartner

Erhvervsforeningerne og virksomhederne i Furesø har sammen med kommunen siden 2022 indgået et klimapartnerskab for at sikre, at Furesø Kommune er CO2-neutral i 2030. Alle virksomheder kan blive klimapartnere og få hjælp til at komme i gang.