Skip til hoved indholdet
    Hjem Oplevelser Kunst og kultur Kunst i det offentlige rum

Kunst i det offentlige rum

Furesø Kommune byder på både smuk natur og kunstoplevelser. Kunsten og kulturen finder du i byrummet, i parker og indenfor i kulturinstitutionerne. Mange af kunstværkerne møder du helt automatisk på din vej mellem søer, skov, butikker og cafeer. Der er rig mulighed for at opleve kunst, kultur og natur til fods, på cykel og med offentlig transport. Her kan du læse om noget af det, du kan møde på din vej.

Furesø Internationale Skulpturpark 25 år

Vi fejrer Skulpturparkens 25-års jubilæum med aktiviteter for skoler, dagtilbud og borgere og besøgende i Skulpturparken.

Her kan du opleve kunst og kultur i det offentlige rum

Skulpturparken
Farum Hovedgade 43
3520 Farum

Det var sommeren 1999 og midt i Farum på en stor grøn plæne arbejdede otte kunstnere på at skabe store uformelige stenblokke i marmor og granit om til skulpturer.

Et internationalt skulptør symposium

De otte skulptører kom fra hele verden for at forvandle den naturskønne park tæt på Farum Sø til Farum Skulpturpark
Mens arbejdet med skulpturerne skred frem, fik parken mange besøg. I et hjørne af parken var der rejst et udstillingstelt, hvor man kunne se mindre og færdige skulpturer af de arbejdende kunstnere.
Søndag d. 29. august var der fernisering, og folk strømmede til i tusindtal for at være med til at fejre de færdige skulpturer med fest, farver og musik.

De færdige skulpturer

De færdige skulpturer er i deres udtryk meget forskellige og modsvarer på fortrinlig vis hinanden i komposition, farver og materiale. Samtidig beretter de også om mangfoldigheden i kunstnernes opfattelse og arbejde med sten. En natursten er slet og ret naturens værk, og de enkelte sten adskiller sig som sådan ikke meget fra hinanden. Efter en kunstnerisk forarbejdning og formgivning forholder det sig ganske anderledes. Ved symposiets begyndelse var resultatet naturens. Nu står den færdige kunst – efter en målrettet, kreativ og kunstnerisk bearbejdelse. De otte skulpturer er:

  • "The Cloud" Yaël Artsi (Israel)
  • "Meditative Place" Jun-Ichi Inoue (Japan)
  • "Clair de Lune" Nicolas Bertoux (Frankrig)
  • "Earth Weaving" Tetsuo Harada (Japan)
  • "Vandvogteren" Jesper Neergaard (Danmark)
  • "Bulls" Kemal Tufan (Tyrkiet)
  • "Playful Waves" Cynthia Sah (Hong Kong)
  • "Se ind i lyset" Pål Svensson (Sverige)
Det var den israelske skulptør Yaël Artsi, der oprindelig lancerede ideen og var koordinator på projektet. I løbet den måned kunstnerne arbejdede med deres stenblokke, talte alle borgere om "det der skete nede i parken" . Mange opsøgte det åbne værksted, og en fantastisk dialog skabtes i mødet mellem kunstnere og borgere. Der blev ved denne meget specielle begivenhed udgivet et smukt hæfte og en video, som viser en travl august måned i Farum i 1999.

Kumbelhaven er en park, som ligger i Farums centrum og danner en slags forbindelse mellem Stationstorvet og Williams plads på den ene side af Frederiksborgvej og Rådhustorvet med rådhuset og indkøbscentret Farum Bytorv på den anden side.

Det superellipseformede toiletsæde

Det var egentlig et toiletsæde, der var anledning til kontakten mellem Piet Hein og Farum, oven i købet et superellipseformet et af slagsen, designet af Piet Hein. Piet Hein dukkede nemlig op på en udstilling i Farum Kulturhus i 1992, hvor hans toiletsæde var udstillet. Dette blev begyndelsen til flere Piet Hein-tiltag i Farum. I 1995 blev der afholdt en stor retrospektiv udstilling i Farum Kulturhus med titlen Piet Hein – det universelle menneske. I forbindelse med planlægningen af udstillingen blev ideen til Kumbelhaven født, og Kumbelhaven blev indviet samtidig med udstillingen. I haven kunne man se en labyrint af Piet Hein, anlagt med brosten og bede samt en bronzeskulptur af et såkaldt superellipseæg, der nu befinder sig i labyrintens centrum.

Bronzeskulpturer

I foråret 2000 blev yderligere tre bronzeskulpturer afsløret i Kumbelhaven. 
Den første skulptur, Danmarksgloben, består af tre globusser: En globus, hvor Danmark i forhold til resten af verden er gengivet i rette proportioner. En globus, hvor Danmark er alt for lille og endnu én, hvor Danmark er alt for stort. Danmark er lille i udstrækning, og hvad råstoffer angår, men stort hvad menneskelige ressourcer og nyskabelser angår. Mange udlændinge overser Danmark pga. dets lidenhed, mens mange danskere så til gengæld har en vis hang til selvhøjtidelighed. Disse forskellige måder at opfatte Danmark på får Piet Hein fint frem med sine globusser, som egentlig blev til i forbindelse med en film om Danmark i Verden, som det danske Udenrigsministerium lavede i 1968 for at informere udlandet om Danmark.

Den anden skulptur forestiller Kumbelmanden; de særlige Piet Hein gruk skabte Piet Hein nemlig under navnet Kumbel Kumbell. De livskloge gruk er i dag kendt og elsket over hele verden. Kumbelhavens Kumbelmand var først udstyret med en lang spids næse. Men da ukendte hærværksmænd flere gange har haft held til at brække den spidse næse af, er Kumbelmanden nu blevet udstyret med en opstoppernæse i et forsøg på at hindre yderligere hærværk.

Den tredje skulptur er en buste af Piet Hein, der både var kunstner og naturvidenskabsmand. For ham var der ingen afstand fra kunstens subjektive til naturvidenskabens objektive verden. Han følte sig hjemme i begge verdener – multitænkeren, universalisten og designeren Piet Hein lader sig ikke sådan sætte i bås.

Der er fire gallerier i Farum Kulturhus

I Galleriet vises udstillinger af lokale, nationale og internationale kunstnere med et bredt udsnit af forskellige kunstarter, som f.eks. maleri, keramik, skulptur, design, kunsthåndværk m.m. 

I det mere intime gang-galleri vises løbende mindre kunstudstillinger, og desuden foto-, planche- og temaudstillinger.

Foyeren er et eksperimentelt rum, hvor forskellige tiltag, events og udstillingsformater får plads, som alle husets kulturinstitutioner bidrager til.

I Fløjgalleriet har AZURmalerne skiftende udstillinger. 

Kasernelunden er et særligt udpeget naturareal på Farum Kaserne, som skal være med til, at passe på de internationale beskyttede arter, som spidssnudet frø og stor vandsalamander. Kasernelunden ligger på Farum Kaserne op ad The Scandinavian Golf Club. 

Smag på naturen 

Kasernelunden er et åndehul, hvor du kan mærke årstidens gang. Om foråret blomstrer alle frugttræerne, om sommeren summer insekterne over blomsterengene, om efteråret kan du plukke frugter og samle nødder, og om vinteren kan du suse ned ad kælkebakken. 

Furesø Kommune har plantet en række træer og buske, som bærer frugt og nødder. Du kan finde kirsebær, blommer, æbler, valnødder, hyld og hasselnødder. Alle må samle og plukke frugterne. På bakken finder du en lille bålplads. Du kan lave bål, bage snobrød og grille. Huske selv at medbringe brænde. 

De tre granitskulpturer 

På Kasernelunden kan du finde tre granitskulpturer. Skulpturerne er lavet af studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademi ved Billedhuggerskolen Charlottenborg og afspejler områdets natur og historie. De blev til i et samarbejde mellem Kunstakademiet, Furesø Kommune og Farum Kasernes Grundejerforening i perioden 2012-2014. 

Skulpturerne er hugget i bornholmsk granit, som er en donation fra selskabet RGS A/S i 2005. De vejede henholdsvis 1,8, 2,7 og 5,2 ton., da de skulle fragtes til Kunstakademiet. Skulpturerne blev indviet i 2014.Om de tre skulpturer

Til mine venner
Af Esben Gyldenløve 

Skulpturen er udhugget ud fra den tanke, at den størst mulige rektangulære form står tilbage fra den oprindelige granitsten. Længden og bredden er nogenlunde proportionelt med min egen krop. Stenens form har en ru mejslet overflade og er ikke en flad perfekt matematisk overflade, den antager en mere bølget form hvor alle mejselslagene er synlige. 

Dernæst har jeg sprængt og boret stenen i flere stykker for at transportere delene til Farum ved hjælp af en sækkevogn. Stykkerne af granitten bliver placeret ved siden af hinanden så man ser, at de oprindeligt har været en helhed. Dermed vil den mejslede og den naturlige overflader af stenen desuden komme til syne.

Uden Titel 
af Emil Toldbod 

Skulpturen er en rejst granitsten. Stenens form ses som et trukket kvadrat. I hver side er der indhugget naturlige streger, 11 i alt. Startpunktet for hver streg findes ved stenens base, med en håndslængde mellemrum. Stregerne er defineret ved brug af et selvudtænkt værktøj, der følger granittens overflade, og fra udgangspunkterne, optegner de 11 streger i stenen 
Ved begyndelsespunktet for hver streg plantes en efeu, som vil indtage og leve med skulpturen.

The shapes of K117’S HEAD IS DREAMING US 
af Anders Bøge Henriksen 

Stenen placeres i en udgravning med vægge støbt i beton. Udgravningens form er rektangulær og op skaleret i forhold til stenens mål. På de to langsider indstøbes en sliske, som løber langs væggen fra bunden af udgravningen til betonvæggens kant. 
Disse slisker er konstrueret for at naturområdets fredede padder kan komme op af udgravningen. 
I stenens overside hugges et hul udformet efter stenens egen form i en nedskaleret udgave. 
I dette hul rejser der sig en nedskaleret, negativ model af den udgravning, som stenen er placeret i. 
Titlens "K117" refererer til det mærke fra stenbruddet, som er malet på siden af stenen.  

Den smukke rute rundt om Farum Sø er udstyret med kilometersten. Hver kilometer er markeret med en sten, som den lokale billedhugger Olafur Johannisson i 2012 udsmykkede med et dyr eller en plante, du kan møde i området.  Ruten er 10 km lang.

Kontakt

Kultur

Stiager 2
3500 Værløse
Kultur@furesoe.dk

Ring til os

Har du set?

Abonnér på nyt fra furesoe.dk Giv os feedback

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier