Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Miljø og natur Økologi i Furesø

Økologi i Furesø

I Furesø Kommune er der økologi i de kommunale køkkener, økologisk naturpleje og økologiske læringshaver i skoler, dagtilbud og klubber.

Økologien går på tværs af kommunen og alt, hvad der kan omlægges, er nu økologisk. Økologien er både indarbejdet i de offentlige måltider, i kommunale haver og højbede, hos forpagtere af grønne arealer, på kommunens skolelandbrug og hos dyrene i naturplejen.

Daginstitutionsbørn og skoleelever lærer dels om økologi og naturens kredsløb i og omkring for de mange økologiske haver og bede, der er anlagt på legepladserne, dels når de besøger Skolelandbruget eller det Økologiske Landbrug Stengården. Børn i Furesø erfarer med andre ord, hvor maden kommer fra, og de lærer at dyrke, høste og tilberede deres egen mad på bål.

Kommunens egne naturarealer afgræsses af økologiske får og kvæg, eller der tages høslæt. Afgræsning og høslæt foretages for at fremme naturindholdet på arealerne og oplevelsen for de mange friluftsbrugere. 

Økologi i de kommunale køkkener

Furesø Principper for økologi

Furesø Principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Furesø Principper for økologi

Furesø Principperne

Økologisk produktion af mad i kommunens køkkener er baseret på disse dogmer

  • Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
  • Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
  • Flere retter med fisk
  • Færre retter med kød, især okse og lam, der erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris
  • Flere gryn og bælgfrugter
  • Mindre madspild
  • Energi, vand og emballagebesparelser
  • Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
  • Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, hvor maden laves fra bunden (færre hel- og halvfabrikata)

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener

De kommunale køkkener med smileyordning har en økologiprocent på 75. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten 70.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 62 %
  • Skolekantiner 51 %
  • Rådhuskantine 82 %
  • FFO og Klub 38 % 

Se den fulde økologiopgørelse for både private og kommunale køkkener: Økologimåling-Furesø-Kommune-4.-kv.-23..xlsx

I Furesø Kommune er der en vedvarende stræben mod at sikre, at 80 % af maden tilberedes af økologiske råvarer. Dette mål er afgørende for at understrege kommunens engagement i bæredygtig madlavning og fremme af økologiske principper. For at sikre, at dette mål opnås og opretholdes, bliver andelen af økologiske råvarer nøje overvåget og dokumenteret gennem økologimålinger. En stor andel af kommunens institutioner har desuden opnået Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret ordning for køkkener i foodservice.
I 2023 landede Furesøs kommunale køkkener samlet set på en økologiandel på 75 % ved udgangen af året, hvilket repræsenterer en mindre tilbagegang på 1 procentpoint fra 2022, hvor resultatet lå på 76 %. 

I årene frem mod 2020 har der været stort fokus på at styrke køkkenmedarbejdernes kompetencer inden for økologisk madproduktion, hvilket havde en positiv indvirkning på økologiprocenten. Fra 2021 blev fokus rettet mod initiativer til mere klimavenlig madlavning. Dette skifte afspejles i den faldende økologiandel.

Furesø Kommune fortsætter med at være dedikeret til at fremme økologiske og bæredygtige madlavningsprincipper, og der er et vedvarende engagement i at sikre en positiv udvikling mod en mere bæredygtig og økologisk fremtid.

Økologiprocenter i de kommunale køkkener

Økologiprocenter i Furesø Kommunes køkkener

De kommunale køkkener med smileyordning har en økologiprocent på 75. I private og kommunale køkkener er økologiprocenten 70.

Økologiprocenterne for både kommunale og private tilbud fordelt på køkkentype

  • Dagtilbud 91 %
  • Ældreområdet 62 %
  • Skolekantiner 51 %
  • Rådhuskantine 82 %
  • FFO og Klub 38 % 

Se den fulde økologiopgørelse for både private og kommunale køkkener: Økologimåling-Furesø-Kommune-4.-kv.-23..xlsx

I Furesø Kommune er der en vedvarende stræben mod at sikre, at 80 % af maden tilberedes af økologiske råvarer. Dette mål er afgørende for at understrege kommunens engagement i bæredygtig madlavning og fremme af økologiske principper. For at sikre, at dette mål opnås og opretholdes, bliver andelen af økologiske råvarer nøje overvåget og dokumenteret gennem økologimålinger. En stor andel af kommunens institutioner har desuden opnået Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret ordning for køkkener i foodservice.
I 2023 landede Furesøs kommunale køkkener samlet set på en økologiandel på 75 % ved udgangen af året, hvilket repræsenterer en mindre tilbagegang på 1 procentpoint fra 2022, hvor resultatet lå på 76 %. 

I årene frem mod 2020 har der været stort fokus på at styrke køkkenmedarbejdernes kompetencer inden for økologisk madproduktion, hvilket havde en positiv indvirkning på økologiprocenten. Fra 2021 blev fokus rettet mod initiativer til mere klimavenlig madlavning. Dette skifte afspejles i den faldende økologiandel.

Furesø Kommune fortsætter med at være dedikeret til at fremme økologiske og bæredygtige madlavningsprincipper, og der er et vedvarende engagement i at sikre en positiv udvikling mod en mere bæredygtig og økologisk fremtid.

Det Økologiske Spisemærke

Økologiprocenterne bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og på den baggrund tildeles køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Det økologiske spisemærke

4. kvartal 2023

 

Bronze

Sølv

Guld

    30-60% 60-90% 90-100%

Institutionsnavn

       
Anais Kulturcafé, Farum Kulturhus 63   1  
Børnehuset Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej) 89      
Børnehuset Birkedal 76   1  
Børnehuset Birkhøj 78   1  
Børnehuset Bøgely 100     1
Børnehuset Egetræet (tidl. Skovstjernen) 78      
Børnehuset Hjertet 99     1
Børnehuset Kirke Værløse 100     1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggest.) 98     1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børneh.) 94     1
Børnehuset Mimers Brønd 82   1  
Børnehuset Nørreskoven 100     1
Børnehuset Skovbakken 90   1  
Børnehuset Solbjerg 100     1
Børnehuset Søndersø 87   1  
Børnehuset Vingesus 93     1
Dalgårdens Børnehus 98     1
Espebo Børnecenter 72   1  
Farum Nordby Børnehus, (tidl. Børnehuset Solsikken) 88      
Farum Svømmehal 100      
Farum Vejgaard, BH/VS 66   1  
Farumsødal 91   1  
Hareskov Børnehus 98     1
Krudthuset 99     1
Lillevang - Blommehaven 76 3    
Lillevang - Kornelhaven  55 3    
Lillevang - Køkken 68 1    
Lillevang - Magnoliehaven 70      
Lillevang - Syrenhaven 38 3    
Lynghuset 84   1  
Nordvænget Vuggestue 99     1
Paletten (Valhalla) 87   1  
Plejecenteret Solbjerghaven 64 1    
Ryet Børnehus 92     1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning 81   1  
Skovgården 50 1    
Solstrålen, tidl. Kildehuset 94     1
Stavnsholt Børnehus, integr. (tidl. Majtræet VS, Guldsmeden BH)  93   1  
Svanepunktet Plejecenter, Svane 51 2    
Svanepunktet, Rehab 56 2    
Syvstjerneklubben & kantine 61   2  
Værløse Svømmehal 50      
Åkanden 97     1
I alt % 76      

I alt stk. 

46

16

15

15

 

Det Økologiske Spisemærke

Økologiprocenterne bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og på den baggrund tildeles køkkenerne det statskontrollerede Økologiske Spisemærke.

Det økologiske spisemærke

4. kvartal 2023

 

Bronze

Sølv

Guld

    30-60% 60-90% 90-100%

Institutionsnavn

       
Anais Kulturcafé, Farum Kulturhus 63   1  
Børnehuset Atlantis (Tidl. Børnehusene, Ryttergårdsvej) 89      
Børnehuset Birkedal 76   1  
Børnehuset Birkhøj 78   1  
Børnehuset Bøgely 100     1
Børnehuset Egetræet (tidl. Skovstjernen) 78      
Børnehuset Hjertet 99     1
Børnehuset Kirke Værløse 100     1
Børnehuset Lyngholm nr. 15 (vuggest.) 98     1
Børnehuset Lyngholm nr. 17 (børneh.) 94     1
Børnehuset Mimers Brønd 82   1  
Børnehuset Nørreskoven 100     1
Børnehuset Skovbakken 90   1  
Børnehuset Solbjerg 100     1
Børnehuset Søndersø 87   1  
Børnehuset Vingesus 93     1
Dalgårdens Børnehus 98     1
Espebo Børnecenter 72   1  
Farum Nordby Børnehus, (tidl. Børnehuset Solsikken) 88      
Farum Svømmehal 100      
Farum Vejgaard, BH/VS 66   1  
Farumsødal 91   1  
Hareskov Børnehus 98     1
Krudthuset 99     1
Lillevang - Blommehaven 76 3    
Lillevang - Kornelhaven  55 3    
Lillevang - Køkken 68 1    
Lillevang - Magnoliehaven 70      
Lillevang - Syrenhaven 38 3    
Lynghuset 84   1  
Nordvænget Vuggestue 99     1
Paletten (Valhalla) 87   1  
Plejecenteret Solbjerghaven 64 1    
Ryet Børnehus 92     1
Rådhuset Furesø Kommune + frugtordning 81   1  
Skovgården 50 1    
Solstrålen, tidl. Kildehuset 94     1
Stavnsholt Børnehus, integr. (tidl. Majtræet VS, Guldsmeden BH)  93   1  
Svanepunktet Plejecenter, Svane 51 2    
Svanepunktet, Rehab 56 2    
Syvstjerneklubben & kantine 61   2  
Værløse Svømmehal 50      
Åkanden 97     1
I alt % 76      

I alt stk. 

46

16

15

15

 

Medarbejderne i kommunens køkkener formidler deres viden om sund, klimavenlig økologisk madlavning med mindre madspild ud fra de samme principper, som de selv bruger i køkkenerne. Formidlingen sker blandt andet i form af kurser i at lave økologiske sunde madpakker og kogebøger med institutionens yndlingsopskrifter. Derudover står de for Fars Køkkenskole, hvor fædre og deres børn på fjerde årgang laver sund, klimavenlig og økologisk mad sammen og under kyndig vejledning af kommunens køkkenansvarlige.

Ungdomsskolen har afholdt sommerkurser for unge om klimavenlig og økologisk mad, og efterfølgende har de unge og kursuslederen mødtes flere gange for at sætte lokale grønne indsatser i gang.

I 18 daginstitutioner og skoler involveres børn og elever i at lave den økologiske mad, f.eks. i form af ugentlige båldage. 

I kantinekøkkenet på Lyngholmskolen er det eleverne i madkundskabsundervisningen, der laver den økologiske mad, der sælges i kantinen alle dage. Det giver en helt anden oplevelse for eleverne at lave mad i så store volumener, og der er så stor rift om maden, at der er blevet sat begrænsning på så kun 4 klasse og opefter kan købe i kantinen.

På Stavnsholtskolen kommer alle 6. klasses elever i praktik i kantine, en uge af gangen, hvor de lærer alt om klimarigtig, økologisk, sund mad og sætter det i relation til de 17 Verdensmål. De mindre elever i 2-3 klasse dyrker kantinehaver og om efteråret høster eleverne deres afgrøder og tilbereder i skolens kantine, hvor de efterfølgende sælges. 

Der er ikke evidens for en sammenhæng mellem de mange aktiviteter, der foregår i Furesø Kommunes køkkener, og borgernes indkøb af økologi. Men ifølge Coops opgørelse sælger Coops butikker i Furesø lidt mere økologi end i tilsvarende Coop butikker i sammenlignelige kommuner. Og Coops butikker i Furesø er blandt dem, der sælger mest økologi i Danmark.

Det grønne regnskab for 2023 anvender data fra ”Den store klimadatabase” version 1.0 udarbejdet af CONCITO.
Frem til og med 2021 har der været anvendt data for fødevarer fra DTU og Aarhus Universitet (DCA).
I 2022 anvendtes der både data fra DCA samt ”Den store klimadatabase” som en overgang til ”Den store Klimadatabase”.
Fra tidligere at have baseret målingen på seks indikator-fødevaregrupper, er der fra 2022 målt på alle fødevareindkøb via Furesø Kommunes indkøbsaftale. 

Fald i CO2-forbrug

Det samlede CO2-forbrug pr. indkøbt kg fødevarer er faldet fra 2,0 i 2022 til 1,9 i 2023. Denne reduktion i CO2-forbruget kan tilskrives flere faktorer, herunder et faldende kødforbrug.

Denne udvikling afspejler en positiv tendens mod mere bæredygtige indkøbspraksisser og en større bevidsthed om miljøpåvirkningen af fødevarevalg.
Ved at reducere forbruget af kød, som typisk har en højere CO2-belastning sammenlignet med plantebaserede fødevarer, kan Furesø Kommune bidrage til at mindske sin samlede miljøpåvirkning og fremme en mere bæredygtig kost.

Denne reduktion i CO2-forbruget pr. indkøbt kg fødevarer er et positivt skridt i retning af at opnå Furesø Kommunes mål om at reducere sin klimapåvirkning og fremme bæredygtige indkøbspraksisser.
Det understreger vigtigheden af fortsatte bestræbelser på at reducere kødforbruget og øge andelen af plantebaserede fødevarer for at opnå en mere bæredygtig og miljøvenlig kostprofil.

Mindre kødforbrug

Andelen af oksekød, lammekød, svinekød og fjerkræ er faldet i 2023 sammenlignet med 2022.
Denne nedgang afspejler en ændring i indkøbspraksisser og forbrugsmønstre, hvor der er blevet foretaget bevidste valg for at reducere forbruget af animalske produkter med højt CO2-aftryk.
Dette er et skridt i retning af at reducere den samlede CO2-belastning fra fødevareindkøbene og fremme en mere miljøvenlig og bæredygtig kost i Furesø Kommune.

Fødevareindkøb reduceret 

I 2023 er det totale indkøb af fødevarer faldet med knap 6% sammenlignet med 2022. 
Selvom det totale indkøb af fødevarer er faldet, kan det bemærkes, at der stadig er variationer mellem de forskellige fødevarekategorier. Andelen af kød og fisk er faldet mens andelen af frugt og kornprodukter er steget.
For at reducere CO2-udledningen yderligere vil det være mest effektfuldt at arbejde med (yderligere) reduktion af kød samt mejeriprodukter, da disse kategorier har den højeste co2 udledning – både samlet set og pr. kg. indkøbt fødevare.

Kontakt

Natur og Miljø

Stiager 2
3500 Værløse

Ring til os

Har du set?

Abonnér på nyt fra furesoe.dk Giv os feedback

Find os

Furesø Kommune
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Telefon: 7235 4000

Åbningstid på telefonen

Mandag - onsdag  10 - 14
Torsdag 10 - 17
Fredag 10 - 14

Ved fysisk fremmøde skal du bestille tid

Bestil tid i borgerservice

Følg os på de sociale medier