Furesø Kommune arbejder for en røgfri fremtid

Billede fra Colourbox unge dropper tobak
Alle folkeskoler i Furesø Kommune får Røgfri Skoletid fra skoleåret 2019. Det har byrådet netop vedtaget.

Når sommerferien er slut, og eleverne møder ind til et nyt skoleår i august 2019, vil elevernes skoletid i Furesø Kommune være helt røgfri. Det besluttede et samlet byråd onsdag aften, fortæller Matilde Powers (A).
Som formand for Udvalget for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv har hun været bannerfører for et forbud. 
”Vi ved, unge bruger cigaretter til at blive en del af det sociale fællesskab i skolen. Hver femte begynder faktisk at ryge i folkeskoletiden – og langt de fleste fortryder senere de første cigaretter, der har gjort dem afhængige. Derfor skal skoletiden naturligvis være helt røgfri. Skolen skal understøtte de bedste rammer for en sund udvikling og læring – og her hører en ekstremt farlig vane som rygning selvfølgelig ikke hjemme,” siger hun.

Forbuddet betyder, at de store elever, der strækker ben eller køber frokost i frikvarteret, ikke længere må tænde en cigaret, selvom det foregår udenfor skolens grund. Det samme gælder allerede for lærerne og alle øvrigt ansatte i Furesø Kommune, som siden januar 2018 har haft røgfri arbejdstid.

Røgfri skoletid giver færre rygere

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark, og antallet af især unge rygere stiger nu for første gang siden 2007. Det er dystre tal, ikke mindst fordi halvdelen af de børn og unge, der starter med at ryge i dag, vil dø af deres rygning, svarende til ca.14.000 mennesker. I Furesø Kommune er 14 procent af de unge nu dagligrygere. Derfor er Furesø Kommunes politiske udvalg enige om, at der skal handles nu for at bremse antallet af rygere: Børn og unge skal først og fremmest ikke begynde at ryge. Og her er røgfri skoletid effektivt. På skoler, der allerede har indført reglen om røgfri skoletid er der mellem 25-50 procent færre rygere.

Næstformanden for Udvalget for skole og ungdomsuddannelse, Susanne Mortensen (C) bakker helt op om det nye tiltag, som længe har optaget udvalget:
”Som politiker i Furesø ser jeg meget frem til, at vi snart kan tilbyde børn og unge en helt røgfri skoletid. Små og store børn tilbringer mange timer i folkeskolen og her skal de selvfølgelig ikke kunne blive inspireret til at ryge. Det ansvar skal og vil vi tage på os i Furesø Kommune. Vi sætter nu i gang med forberedelserne på de enkelte skoler, hvor både lærere, elever og forældre vil blive involveret,” siger hun.

Elever bakker op

Furesø fælles elevråd har været involveret i beslutningen og bakker fuldt op om en røgfri skoletid. Det siger formanden for det fælles elevråd, Sigurd Jeppe Pade Jensen.
"Skolen er essentiel for børn og unges udvikling. Derfor skal de bedst mulige rammer sættes op. Røgfri skoletid er en ændring, som leder eleverne i den rigtige retning. Det er derfor en ændring, der glæder mig, og jeg tror på, at det er i elevernes bedste interesse."

 

Kontakt

Matilde Powers

Tibberup Allé 39
3500 Værløse    
E-mail: map1@furesoe.dk
Tlf. 7216 5646

Susanne Mortensen
Gruppeformand for Konservative

Tingmosen 24
3500 Værløse
Mobil: 52 67 52 53
E-mail: smo@furesoe.dk
Kommunikation

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4012

Skriv til os på 
kommunikation@furesoe.dk
(Journalisthenvendelser, aktindsigter, rundspørger o.a.)

Skriv til os via Digital Post for personfølsomme henvendelser 

 

Center for Social og Sundhed

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

Relevante links