Borgmestertale: Lun på Ord 2019

Foto af Ole Bondo Christensen
I januar 2019 åbnede borgmester Ole Bondo Christensen læsefestivallen Lun på Ord. Her kan du læse talen, der skød de mange aktiviteter i gang i Galaksen og på Værløse Bibliotek.

Hjertelig velkommen til dette års udgave af litteraturfestivallen ”Lun På Ord”, der har være en stor publikumssucces de seneste 4 år. Furesøborgerne holder af kunst og kultur – og hvad giver mere mening end at lune sig ved varme ord her i en kold vintertid. 

Temaet for festivalen i år er Tid. Ved nytårstide er der sikkert mange, der synes, at borgmesteren holder taler i tide og utide. Men trøst jer: Programpunktet her (som hedder ”Taletid”), går snart over  i programpunktet ’Tidløse fællessange om tid’. Her kan vi alle synge med – og hvem ved. Måske skal vi synge Ingemanns ”Dejlig er jorden” med linjerne ”Tider skal komme, tider skal henrulle, slægt skal følge slægters gang”.

Tidligere år har arrangørerne haft held til at invitere kulturministre med til åbningen af Lun på Ord. I år har de åbenbart haft held til at lade Hendes Majestæt Dronningen lave landsdækkende reklame for arrangementet. I majestætens nytårstale lød det i hvert fald om vores fortravlede tid: 

Mange oplever, at tempoet øges i dagligdagen. Der er så meget, man skal nå, både på arbejdspladsen og i fritiden. Måske vi skaber nogle af kravene selv. Hvis man har så travlt med at opnå det bedste for sig selv hele tiden, kan man slet ikke se, hvordan andre har det. Vi tager os ikke tid til at forstå hinanden, og vi glemmer at respektere hinanden og passe på hinanden.”

Og Dronningen har jo ret: Vi skal tage os tid til at respektere og tage os af hinanden. Tid er en knap ressource. Livet kan ikke leves om. Vi skal gå ind i vores tid og bruge den rigtigt – være til stede og nærværende. 

Jeg sad for nogle år siden på gulvet og lagde puslespil med mit barnebarn, Sigrid. Jeg havde mine tanker alle andre steder, som fortravlede voksne ofte har. Så løftede Sigrid strengt fingeren mod mig og sagde med høj røst: ”Fokusér farfar!”.  Underforstået: Brug tiden her med mig.

Min allerførste erindring går tilbage til, da jeg var to et halvt år gammel. Vi boede over for kirkegården i Gjern og kunne følge med, når der var begravelser. Jeg spurgte mine forældre om, hvad der skete, og fik forklaret det, som det var. Jeg sagde: ”Men det sker jo ikke for os” – og fik så den klare besked, at fra den vej er der ingen undtagelser. Det var et uafrysteligt chok, som det har taget mig det meste af mit liv at komme mig over, men nu siger jeg med Woody Allen: ”Jeg er ikke bange for at dø – jeg vil bare nødigt være der, når det sker.” 

Woody Allen har også sagt: ”Jeg frygter døden mindre end evigheden – evigheden bliver så lang – specielt hen mod slutningen”.

I tegneserien ”Radisserne” sidder Søren Brun med armen om hunden Snoopy på en idyllisk badebro og ser ud mod en smuk solnedgang. Den evigt melankolske Søren Brun siger: ”En dag skal vi dø Snoopy” –men Snoopy giver det ukuelige, optimistiske svar:  ”Ja, men alle andre dage skal vi det ikke” 

Vi mennesker er de eneste skabninger, der ved, vores tid er afgrænset og endelig. Adam og Eva spiste af kundskabens træ, og det har vi andre skullet kæmpe med lige siden. 

Deraf opstod litteratur og al anden kunst. For kunst er jo det aldrig afsluttede forsøg på at begribe og hylde livet i kontrast til det modsatte.

Og derfor er al god kunst tidløs og taler til os - gennem alle tider. Fra de første hulemalerier om den livgivende jagt, der blev malet for over 60.000 år siden, over de første frugtbarhedsfigurer,  Paulus’ brev til Korintherne og Søren Ulrik Thomsens digte, som vi kan høre læst op af kunstneren senere i dag. 

Alt sammen er forsøg på at fatte, hvad pokker det er at være menneske med den afmålte tid, vi nu engang har fået.

Paulus skrev i brevet til Korintherne for snart 2000 år siden: ”Endnu ser vi et spejl, i en gåde.”

Livet er en gåde, men den løsning, som Paulus peger på i slutningen af brevet, holder jo den dag i dag: Så blive da de tre: Tro, håb og kærlighed – men størst af dem er kærligheden!

Hver generation skal gå ind i sin tid. Gøre det, som tiden kræver – men også påvirke tiden til det bedre. Det gælder i det store og i det små:

På den helt store dagsorden vil det i vores tid ikke bare være rettidig omhu - men fuldstændig nødvendigt at ændre vores levevis radikalt, så der også er en tid at leve i og en klode at leve på for vores børnebørn og oldebørn.

På den mindre klinge vil jeg fortælle, at jeg her til morgen vågnede til fuglesang. Og så slog det mig som en tvingende nødvendighed: Nu er det tid at sætte den fuglekasse op, der faldt ned i efteråret.

Det fik mig til at tænke på et digt af Niels Martinov, som jeg klippede ud af en avis for mange år siden, og som stadig hænger på opslagstavlen. 

Så længe fuglen stadig
Non stop
Fodrer de skrigende unger
Og ikke pludselig stopper op
Og flakser forvirret
Ud i horisonten

Så længe hyldens 
Blomster
Er skærende hvide
Og ikke brunt visne

 Så længe kornet
Triumferende
Bærer sit
Svajende aks
Og ikke forpint
Krøller sig sammen

Så længe
Så længe
Så længe


Så længe vi tager ansvar for vores tid og for hinanden, er der håb 

Vores individuelle tid på jorden er kort – men vi er en del af en historie. 

Her på Furesøegnen er det første tegn på menneskelig liv en pilespids, der er 13.000 år gammel - fundet ved Værebro å. Den første Furesøborger, vi kender navnet på, er Alugod-kvinden, der for 1800 år siden blev begravet i en jernaldergrav tæt ved Laanshøj, og hvis brystsmykke (fibula) i dag er et stykke danmarkshistorie udstillet på Nationalmuseet. De var her i deres tid – som vi er her i vores.

Programmet for dette års ’Lun på ord’ vil indfange tidsånden, trække tråde tilbage til fortiden og sætte tanker i gang om fremtiden for borgere i alle aldre, uanset, om de kommer her fra Furesø, eller de lægger vejen forbi andre steder fra. 

Den tid, der går godt, kommer som bekendt ikke skidt igen. Sidste år lagde 3.500 gæster vejen forbi Galaksen til Lun på Ord og havde en herlig tid. Og vi forventer noget lignende i år. 

Galaksen og biblioteket trækker et kæmpe læs i et stærkt samarbejde Furesø Musikskole, Egnsteateret, Cafe Cassiopeia, Ungemusicalholdet, Spejdernes Genbrug, Danseplaneten og Farum Gymnastikforening, som alle stiller med små og store indslag. 

Og så er der hjælp fra 60 frivillige, der har været rundt med programmet i postkasser i deres kvarter og pedalartisten, der deler ud i børnehaver. Listen er lang, når det kommer til de, der æres bør.

En kæmpe tak til Camille Blomst og Ricki Elsgaard (Furesø Bibliotekerne), Morten Mathiesen (leder af Galaksen). I er tidløse ildsjæle, der brænder igennem og får ting til at ske. Sådan nogen som jer har vi brug for – til alle tider.

Af hjertet tak 
- og rigtig god fornøjelse med festivallen til jer alle. 


Kontakt

Ole Bondo Christensen

Fuglsangpark 14
3520  Farum
Mobil: 7216 5200
E-mail: borgmester@furesoe.dk

Værløse Bibliotek

Bymidten 48
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4635
E-mail: bibliotek@furesoe.dk
Hjemmeside: furbib.dk

Åbningstider:
Mandag-onsdag 10-18
Torsdag 10-19
Fredag 10-16
Lørdag 10-14

Find Værløse Bibliotek på Krak

godadgang.dk