Tyvstarteren Joan Marie har vendt vanerne

Tyvstarter Joan Marie
Joan Marie Eefsen, hendes mand Michael Stig og deres to teenagebørn har siden 2012 været en del af den forsøgsordning, som Furesø Kommune kalder Tyvstarterne. De har således sorteret deres affald i tre todelte affaldsbeholdere og dermed afprøvet den nye affaldsordning, som byrådet netop har vedtaget.

Udfordringer til at starte med

Til en start var Joan Marie og hendes familie skeptiske over for forsøget.

"Der er ingen tvivl om, at det i starten var op ad bakke. Vi tænkte, at det var frygtelig besværligt at sortere affald, især i hverdagen. Og sådan tænker mange nok om de nye affaldsbeholdere," fortæller Joan Marie og fortsætter:

"Vi startede med en beholder med fire rum, der hverken passede til det ene eller andet rent pladsmæssigt, men det er blevet justeret med de nye todelte beholdere."

Det handler om vaner, vaner, vaner

Da familien først var kommet i gang, viste det sig, at de kunne klare omstillingen ved at tænke anderledes. At sortere på en ny måde handler nemlig om at ændre sine vaner, forklarer Joan Marie:

"Vi er jo vanemennesker. Så det handler om vaner, vaner, vaner. Og om at vende dem til nogle nye. Det tog egentlig ikke lang tid. Jeg tror, der gik en måned, og så var det indarbejdet hos os alle. Om det er én eller to poser, som skal bæres ud, gør ikke den store forskel. Og nu kører det upåklageligt," fortæller Joan Marie og fortsætter:

"Det er så nemt lige at smide rester fra aftensmaden ned i biospanden. Og jeg synes faktisk, at det skærmer mere for lugten nu, end da vi smed alt i én beholder."

Start med en løsning i køkkenet

Det er svært at ændre vaner, men Joan Marie har et godt råd:

"Man kan hjælpe sig selv meget ved at finde en god måde til, hvordan man sorterer inde i huset. Vi har købt en todelt beholder, som kan stå under vasken også trækkes ud. Den bruger vi til plast- og restaffald, som vi oplever at have mest af. Og så har vi hængt den lille grønne biospand til madaffald på skabslågen. I bryggerset lægger vi metal, glas og papir, for det er der ikke lige så meget af. Når vi så går ud, tager vi det med ud i beholderen udenfor," fortæller Joan Marie.

I sidste ende er det godt for vores miljø

For Joan står hensynet til miljøet som en klar begrundelse for at sortere mere affald. Ikke alle i familien fangede dog det budskab lige fra begyndelsen.

"Vi har jo unge mennesker i huset, som lige skulle have viden om, hvorfor gør vi det her med at sortere affald. Men det er jo ret svært at tale imod miljøhensynet, det kan både store og små forstå," siger Joan Marie og fortsætter:

"Vi er blevet virkelig glade for at sortere. Ved sådan en lille indsats, altså at sortere vores affald, kan vi gøre noget godt for miljøet. Så jeg stiller gerne op i rækken af folk, der klapper i hænderne," slutter Joan Marie.

Udover de seks forskellige slags affald har furesøborgere også mulighed for nemt at komme af med batterier. Lægger du dine batterier i en gennemsigt pose på låget af beholderen til mad og restaffald, tager skraldemanden dem med, når han tømmer affaldet.

Gør det nemt for dig selv – og skraldemanden

Med den nye affaldsordning får villaejere i Furesø tre nye todelte beholdere til deres affald, der skal placeres et sted på grunden.

"Det er nemt at huske, hvornår beholderne bliver tømt, hvis man er tilmeldt SMS-service. Det har fungeret rigtig godt for os. Men nu har vi faktisk sat vores affaldsbeholdere ud til skel, så vi ikke skal tænke på, hvornår de bliver tømt. Skraldemanden tager dem bare, hvor de står. Vi har sørget for at grave lidt ind ved indkørslen og lagt et fast underlag, så der er plads til affaldsbeholderne. Så er det nemt for både os og skraldemanden," slutter Joan.

Det er muligt at sætte sine beholdere op til 20 meter fra skel, så længe vejen ind til beholderne opfylder syv simple krav, som tager hensyn til skraldemændenes arbejdsforhold. Se mere på www.furesoe.dk/affaldsbeholdere

3 gode råd fra Joan Marie

  1. Der er god logik i at sortere og genanvende – husk på det.
  2. Brug 10 minutter på at læse det udleverede materiale – så er det nemt at gå til.
  3. Træk luft ind – det handler om vaner, og inden du får set dig om, er du godt i gang.

Læs mere om affaldsordningen på www.furesoe.dk/affald

Fakta om Tyvstarterne

107 familier i Værløse og Farum tyvstartede i 2012 den nye affaldsordning. Familierne startede med at sortere plast, papir, glas og metal i en beholder inddelt i fire rum. Senere blev forsøget udvidet til også at indeholde madaffald, og familierne fik tre todelte beholdere til alle affaldstyperne. En brugerundersøgelse viste, at 9 ud af 10 familier har haft en positiv oplevelse med at sortere, og 94 % er enten meget tilfredse eller tilfredse med at frasortere madaffald. De samlede erfaringer fra forsøget er brugt til at planlægge den nye affaldsordning. 

Kontakt

Affald

Har du spørgsmål om affald?

Ring til Vestforbrændings kundeservice
tlf.nr. 70 25 70 60
Mandag - torsdag kl. 7 - 15.30
Fredag kl. 7 - 15

eller skriv til Vestforbrænding via dette link.

www.vestfor.dk

Center for By og Miljø

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000

Skriv til os via Digital Post  (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

For pressen

Relevante links