Julen er højtid for ubudne gæster

Tyveri
Julen er højtid for indbrud. Politiet og Furesø Kommune har fælles fokus på indbrud, og der er mange ting, man selv kan gøre for at mindske risikoen. Hjælp hinanden, lyder opfordringen

Julen glimter forude. For mange betyder det ferie og familiebesøg og dermed en periode, hvor der erfaringsmæssigt er mange indbrud, og hvor netop den forebyggende indsats har stor betydning.

”Erfaringen viser, at der i december måned sker forholdsvis mange indbrud. Derfor har vi fra politiets side planlagt en række indsatser med det sigte at være synlige. Samtidig beder vi folk være opmærksomme og hjælpe hinanden, når man er væk”, siger vicepolitiinspektør i Nordsjællands Politi Freddy Bech Jensen, der understreger, at folk selv kan reducere risikoen for indbrud.

”Lokalbefolkningens opbakning og hjælp er af afgørende betydning for politiets arbejde. Det handler blandt andet om at hjælpe hinanden til at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme. Og i det hele taget gøre det så svært som muligt for indbrudstyven ved at følge politiets råd, når der ikke er nogen hjemme”, siger vicepolitiinspektøren.

Politi, kommune og grundejere i fælles front

Politiet og Furesø Kommune har de seneste år arbejdet sammen om at sætte fokus på forebyggelse af indbrud. Blandt andet har grundejerforeningerne i kommunen været inviteret til en række informationsmøder for at sætte fokus på de kriminalpræventive tiltag, som den enkelte borger selv kan medvirke til i forhold til at undgå indbrud.

Ifølge politiet er der ingen tvivl om, at kommunens fokus på kriminalpræventive tiltag, sammen med borgernes indsats, har været medvirkende til at reducere risikoen for indbrud.

”Vi ved, at det har stor betydning, at naboerne holder øje med hvad der sker. Og et tæt samarbejde med politiet har en positiv effekt,” siger Freddy Bech Jensen.

I Furesø Kommune glæder direktør Niels Milo Poulsen sig over, at tallene for indbrud de seneste halvandet år har været for nedadgående.

”Det er vigtigt at skærpe opmærksomheden særligt op til julen. Med statistikken for Furesø Kommune kan vi se, at 2012 var et roligt år sammenlignet med tidligere. Samme tendens ser vi i de to første kvartaler af 2013, men i tredje kvartal steg tallet lidt igen, så der er god grund til at skærpe opmærksomheden og hjælpe hinanden,” siger Niels Milo Poulsen.

Han opfordrer også folk til at melde mobiltelefonen til SMS-projektet ”Tryk Politi”, som man kan tilmelde sig via www.hjaelppolitiet.dk eller via QR-kode samt Nabohjælp -  www.nabohjælp.dk.

”I Furesø Kommune har vi meldt alle vores arbejdsmobiler til Tryk Politi. Det betyder, at politiet kan sende os en besked, hvis de har brug for oplysninger elle har en efterlysning i Furesø. På samme måde kan folk melde sig til ordningen med deres egen mobil. Jo flere øjne, politiet får, jo bedre kan vi komme kriminaliteten til livs,” siger han.

Fakta: Sådan gør du det svært for tyven:

 

·         Låse døre og lukke alle vinduer.

·         Få boligen til at se ”beboelig ud” - tænd lys i boligen om aftenen, eventuelt via ur.

·         Lån eventuelt naboens bil nr. 2 og stil den i indkørslen/carporten.

·         Lav en aftale med naboen om at tjekke boligen.

·         Få tømt postkassen dagligt – få naboen til at bruge/tømme skraldestativet.

·         Sørg for, at der bliver skovlet sne.

·         Pas på med at fortælle om ferie og lignende på de sociale medier.

·         Tilmelde sig Nabohjælp, så naboen ved, hvornår du er bortrejst.

·         Ring 114 - hvis der bemærkes mistænkelige personer eller køretøjer, som afviger fra normalbilledet med deres færden, signalement eller tidspunktet på døgnet. Sørg for at få et godt signalement, herunder beklædning, eventuelt køretøj med registreringsnummer, mærke, farve og eventuel kørselsretning.

Læs også om ”Tryk politi” på www.politi.dk/sms - et sms-samarbejde mellem borger og politi.

Kontakt

Center for By og Miljø

Plan og Byg
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf. 7235 5420

Natur og Miljø
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf. 7235 5325

Vej og Park
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 5355

Skriv til os via Digital Post  (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)