Kumbelhaven

Kumbelhaven
Kumbelhaven er en park, som ligger i Farums centrum og danner en slags forbindelse mellem Stationstorvet og Williams plads på den ene side af Frederiksborgvej og Rådhustorvet med rådhuset og indkøbscentret Farum Bytorv på den anden side.

Det superellipseformede toiletsæde

Det var egentlig et toiletsæde, der var anledning til kontakten mellem Piet Hein og Farum, oven i købet et superellipseformet et af slagsen, designet af Piet Hein. Piet Hein dukkede nemlig op på en udstilling i Farum Kulturhus i 1992, hvor hans toiletsæde var udstillet. Dette blev begyndelsen til flere Piet Hein-tiltag i Farum. I 1995 blev der afholdt en stor retrospektiv udstilling i Farum Kulturhus med titlen Piet Hein – det universelle menneske. I forbindelse med planlægningen af udstillingen blev ideen til Kumbelhaven født, og Kumbelhaven blev indviet samtidig med udstillingen. I haven kunne man se en labyrint af Piet Hein, anlagt med brosten og bede samt en bronzeskulptur af et såkaldt superellipseæg, der nu befinder sig i labyrintens centrum.

Bronzeskulpturer

I foråret 2000 blev yderligere tre bronzeskulpturer afsløret i Kumbelhaven.
Den første skulptur, Danmarksgloben, består af tre globusser: En globus, hvor Danmark i forhold til resten af verden er gengivet i rette proportioner. En globus, hvor Danmark er alt for lille og endnu én, hvor Danmark er alt for stort. Danmark er lille i udstrækning, og hvad råstoffer angår, men stort hvad menneskelige ressourcer og nyskabelser angår. Mange udlændinge overser Danmark pga. dets lidenhed, mens mange danskere så til gengæld har en vis hang til selvhøjtidelighed. Disse forskellige måder at opfatte Danmark på får Piet Hein fint frem med sine globusser, som egentlig blev til i forbindelse med en film om Danmark i Verden, som det danske Udenrigsministerium lavede i 1968 for at informere udlandet om Danmark.

Den anden skulptur forestiller Kumbelmanden; de særlige Piet Hein gruk skabte Piet Hein nemlig under navnet Kumbel Kumbell. De livskloge gruk er i dag kendt og elsket over hele verden. Kumbelhavens Kumbelmand var først udstyret med en lang spids næse. Men da ukendte hærværksmænd flere gange har haft held til at brække den spidse næse af, er Kumbelmanden nu blevet udstyret med en opstoppernæse i et forsøg på at hindre yderligere hærværk.

Den tredje skulptur er en buste af Piet Hein, der både var kunstner og naturvidenskabsmand. For ham var der ingen afstand fra kunstens subjektive til naturvidenskabens objektive verden. Han følte sig hjemme i begge verdener – multitænkeren, universalisten og designeren Piet Hein lader sig ikke sådan sætte i bås.

Sidst opdateret 11. januar 2017

Kontakt

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv

Borgerservice

Tlf.: 7235 4000
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

Kultur og Idræt

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4730
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

For pressen