Topbillede til fanebladet borger

Håndter stress - Fra battlemind til safemind

Billede af Henrik Krogh
Den populære stressekspert, forfatter og foredragsholder Henrik Krogh gæstede Galaksen mandag den 17. november 2014, hvor han delte ud af sin store viden om stress og det at være langtidsfrisk til næsten 400 borgere og ansatte. Her er high lights og præsentation fra foredraget.

Henrik Krogh fortalte om, hvordan man håndterer en stresset hverdag på nye måder. Alle har et ekstra gear, kaldet battlemind. Undersøgelser viser, at du kan trives i dine højeste gear, hvis du er god til at beherske overgangen fra at være i ”battlemind” til at kunne være helt tryg og afslappet igen i ”safemind”. Men hvordan gør man? Se præsentationen fra battlemind til safemind.

Vi kan lære af de langtidsfriske

For at svare på det har Henrik Krogh undersøgt, hvad der gør langtidsfriske mennesker langtidsfriske. Herunder mennesker med meget stressende jobs som fængselsfunktionærer, brandmænd og flyveledere mv.

Definitionen på det at være langtidsfrisk er ifølge den svenske læge Johnny Johnson, at man har maksimum 5 sygedage på almindelige arbejdsdage. Hertil har Henrik Krogh sin egen definition på personer der er langtidsfriske, der lyder:

  • Næsten aldrig syge
  • Næsten altid glade, når de går på arbejde
  • De er gode til at løse de problemer de står overfor på arbejdspladsen

En del af de langtidsfriske er ifølge Henrik Krogh gode til at mærke, når de har været stresset i længere tid, og er gode til at geare langsomt ned igen. Andre af de langtidsfriske glemmer at geare ned, og bliver derfor ofte syge, det øjeblik, de holder ferie. Et fænomen, som mange i salen kunne nikke genkendende til.

Hvad der sker i krop og hjerne

For at forklare nærmere, hvordan det hænger sammen, forklarede Henrik Krogh om den nyeste hjerne- og stressforskning. Henrik Krogh fortalte om hormoner og signalstoffer i hjernen, som er relateret til stress og afstressning blandt andet kortisol, adrenalin, dopamin, acetylkolin, oxytocin og vasopressin. Se plakat om dopamin. Se plakat om oxytocin.
Billede af slide fra foredrag Fra battlemind til safemind

Kort fortalt er kortisol et stresshormon, som giver kroppen beskeden: "Hold ud...!". Det gør, at vi kan klare en stresset situation i en længere periode. Acetylkolin er et stof i hjernen, der hjælper os med at komme af med stresshormonerne. Men det stof har brug for hjælp. Og det er derfor, at det er vigtigt at geare ned. "Det tager mange gange en uges tid at holde ferie. 1 dag at holde weekend, og 1 times tid at komme hjem fra arbejde," sagde Henrik Krogh. Han havde nogle tips til at geare ned:

Lær at geare langsomt ned

Læs mere om stress.

Læs mere om mental sundhed.

Sidst opdateret 31. maj 2017

Kontakt

Social- og Sundhedssekretariatet

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000

E-mail: sundhed@furesoe.dk


Find Social- og Sundhedssekretariatet på Krak