Topbillede til fanebladet borger

Troede det var lungebetændelse

Har du KOL?
Lungesygdommen KOL har de seneste år været en af de hyppigste dødsårsager på verdensplan, og i Danmark anslår man, at op mod 160.000 går rundt med sygdommen uden at vide det. Lasse Alstrup på 69 år fra Furesø kender til at have KOL uden at vide det.

Lasse Alstrup på 69 år fra Furesø kender til at have KOL uden at vide det. Han gik til sin læge, fordi han var begyndt at hoste meget og havde meget slim i halsen. Han og lægen troede, at det var halsbetændelse, så han fik antibiotikakure to gange, uden at det hjalp. ”Så fik min læge mistanke om, at det kunne være KOL, og han sendte mig til en specialist, som undersøgte mig grundigt. Så fik jeg diagnosen KOL, og begyndte at få medicin og lærte en masse om, hvordan jeg kan holde symptomerne nede med regelmæssig motion,” fortæller Lasse Alstrup.

Mange overser symptomer

Mange oplever, at symptomerne på KOL kommer snigende, og opdager dem derfor ikke. Det kan starte med, at man bliver mere forpustet og mange hoster også. Lasse kan nu efter diagnosen godt se, at der måske var nogle signaler, som blev overset fordi, han var i god form. ”Når jeg kørte Sjælland Rundt, så kunne jeg godt se, at mine cykelmakkere kom over bakkerne meget hurtigere og lettere. Det var som om, at mine lunger ikke var så elastiske. Men det lagde jeg ikke noget særligt i,” siger Lasse. ”Det var først, da jeg svigtede min cykeltræning i forbindelse med et husbyggeri, at hosten og slimmen begyndte. Det ved jeg nu. Daglig motion er simpelthen det bedste, jeg kan gøre for mig selv,” siger Lasse Alstrup.

Motion holder lungerne i gang

Lasse forklarer: ”Da jeg fik diagnosen, blev jeg bevidst om motionens betydning. Jeg kan simpelthen mærke, hvordan jeg med motion holder lungerne i gang. Ellers så sætter slimet sig. Så det værste man kan gøre er at sætte sig i stolen og blive der.”

Lasse har efter endt træningsforløb på Genoptræningscenteret, fået skabt sig nogle gode motionsvaner blandt andet træner han i SkovTrim på Aktivitets- og Forebyggelsescenter Skovgården. Han er varm fortaler for at få nogle træningsmakkere, så det bliver lettere at komme af sted.

Sidst opdateret 31. maj 2017

Kontakt

Genoptræningscenteret

Paltholmterrasserne 47, st.
3520 Farum

Tlf. 7235 5780
Bedste træffetid kl. 8 – 12
Skriv til os via Digital Post


Find Genoptræningscenteret på Google Maps 

Social- og Sundhedssekretariatet

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000

E-mail: sundhed@furesoe.dk


Find Social- og Sundhedssekretariatet på Krak