Topbillede til fanebladet borger

Myter og fakta om alkohol

Stop før 5
Der er mange myter om alkohol, der ikke har hold i virkeligheden. Måske kender du nogen af dem?

”Rigtige mænd skal da kunne bære en brandert”

Nej. Hvis du bliver mindre påvirket af alkohol end andre/de fleste, tyder det på, at man har udviklet tolerance over for alkohol. Det er et tegn på begyndende afhængighed. Samtidigt skal du vide, at det er mest skadeligt for kroppen at drikke meget på én gang (5 genstande eller derover).  ”Man har først et alkohol problem, hvis man ikke kan passe sit arbejde”

Nej. Selv om man har drukket, kan man sagtens møde op på sit arbejde. Men oftest er man træt, ukoncentreret, irritabel og glemsom – til stor gene for sine kollegaer. Det gælder også for familien, hvor alkohol skaber konflikter og uforudsigelighed. Husk, at alkohol også skader kroppen, selvom de sociale konsekvenser endnu ikke er synlige.”Det er da sundt med en lille én gang imellem”

Nej. Alkohol er et kræftfremkaldende stof, der bidrager til mere end 200 sygdomme. En enkelt genstand om dagen kan for nogen nedsætte risikoen for hjertesygdomme, men hvis man blot en enkelt gang om måneden drikker 5 genstande eller mere på en gang, er den positive effekt for hjertet væk. Intet alkoholforbrug er risikofrit og jo mere, man drikker, jo større risiko.”Det er da helt ok at sige nej til alkohol”

Nej. Omkring halvdelen af danskerne har følt sig nødt til at komme med en begrundelse. Næsten alle synes, at det er ok at sige nej, hvis man skal køre. Men selv graviditet, eller at man ikke kan tåle alkohol, accepteres ikke af alle som en ok undskyldning.”Det er da fint med en brandert i ny og næ, hvis man ellers ikke drikker for meget”

Nej. Det er særligt risikabelt at drikke meget på en gang, og jo højere en promille man får, jo mere skader alkohol kroppen. Det er mindre skadeligt for helbredet at fordele sit forbrug ud over ugen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd holder sig under 5 genstande ad gangen – og højst drikker 14 genstande om ugen. For kvinder anbefales højst 7 genstande om ugen.Læs mere om sunde alkoholvaner på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Max 14 om ugen for mænd

Sidst opdateret 30. marts 2017

Kontakt

Voksenhandicap

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)
Siden refererer til et pdf-dokument. Læsning kræver Adobe Reader.