Topbillede til fanebladet borger

Flødeskumskager eller gulerødder

Gåsebryst
Kosten er et vigtigt forsvar mod sygdom hos ældre, og her på siden kan du læse mere om, hvad man bør være opmærksom på, hvis appetitten ikke er så stor.

Hvad sker der med kroppen, når vi bliver ældre?

Når vi bliver ældre, sker der mange ændringer med kroppen: Både ting der kan ses, og ting der ikke kan ses. Lysten til mad påvirkes og kroppens evne til at udnytte maden ændres. Mange ældre kan ikke længere føle sult, og nogle kan ikke smage maden så godt mere.

Faktisk er ca. 30 % af hjemmeboende ældre undervægtige! Og det er en uheldig udvikling, for undervægt er en ond cirkel: Man får mindre energi, bliver mindre aktiv og mister mere og mere muskelmasse. Det kan give mindre appetit på tilværelsen og gøre, at man får mere brug for hjælp i hjemmet. Desuden øges risikoen for at blive syg, sygdommens længde samt den tid, det tager at komme sig efter sygdom.

Vægten er et vigtigt forsvar mod sygdom

De forandringer kroppen gennemgår, kræver at man som ældre er godt forberedt, hvis der skulle opstå sygdom. Voksne under 65 år anbefales at have et BMI mellem 18,5 og 25, mens man som ældre anbefales at have et BMI mellem 24 og 29. BMI er et udtryk for din vægt i forhold til din højde. Det vil sige, at man skal veje mere med alderen, og det er derfor vigtigt at tage sin vægt alvorligt.

Mellemmåltider er vejen frem!

Det anbefales, at undervægtige og småtspisende spiser mellemmåltider flere gange om dagen. Og med mellemmåltider menes der små lækre anretninger – det kan være alt fra varm kakao med flødeskum, kiks med brieost til fyldte chokolader. Alt hvad der kan friste. Det vigtigste er bare at spise lidt mellem dagens måltider, så der kommer ekstra energi indenbords.

Hvad skal du lægge mærke til?

Det kan være svært at bedømme, om man vejer for lidt. Herunder kan du læse, hvilke ting der kan øge risikoen for undervægt:

  • vægttab – læg f.eks. mærke til om tøjet begynder at sidde mere løst
  • manglende sult, når man levner mad på tallerkenen eller slet ikke spiser
  • færre kræfter til at klare hverdagen end førhen
  • dårlige tænder
  • tygge- eller synkeproblemer
  • stort medicinforbrug
  • efter hospitalsophold
  • BMI under 24.

Råd og vejledning

Du kan få råd og vejledning omkring din vægt ved at kontakte lægen. Får du hjemmehjælp kan du kontakte den ernæringsansvarlige.

Af: Louise Hansen og Louise Svendsen, ernæringsvejledere fra SUHR’S.

Sidst opdateret 31. maj 2017

Kontakt

Center for Social og Sundhed

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4000
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)