Topbillede til fanebladet borger

Brændeovne

Kender du de krav til nye og brugte brændeovne, der trådte i kraft den 1. juni 2008? Det betyder bl.a., at du skal have en prøvningsattest på din brændeovn.

Har du en brændeovn eller et andet brændefyringsanlæg, skal du være opmærksom på følgende regler:

  • Hvis du køber et nyt fyringsanlæg skal du dokumentere, at det overholder kravene til hvor mange partikler, anlægget udleder til omgivelserne. Dokumentation er en såkaldt prøvningsattest, som skal følge med fyringsanlægget. Hvis dit fyringsanlæg ikke har en prøvningsattest, må det ikke tilsluttes. 
  • Når fyringsanlægget er tilsluttet, skal du for egen regning få prøvningsattesten underskrevet af skorstensfejeren. 
  • Private må ikke sælge, flytte eller overdrage fyringsanlæg, uden at der medfølger prøvningsattest som dokumentation for overholdelse af partikeludledningen. Hvis du køber en brugt brændeovn, skal du derfor huske at få en prøvningsattest med. Dette gælder dog ikke ved salg af en ejendom, hvor der allerede er installeret fyringsanlæg. 
  • Du må dog gerne tage dit fyringsanlæg ned med henblik på restaurering eller reparation og genopstille den i samme bygning, uden prøvningsattest. 
  • Du må kun sælge dit gamle fyringsanlæg, hvis du kan skaffe en prøvningsattest for, at det lever op til de nye regler i brændeovnsbekendtgørelsen. Prøvningsattesten skal rekvireres fra et laboratorium, der er akkrediteret til formålet. 
  • Fyringsanlæg uden prøvningsattest må ikke forhandles i Danmark.

Reglerne er beskrevet i brændeovnsbekendtgørelsen, hvor du også finder en række krav om bl.a. højde og placering af skorstene, der etableres eller ændres væsentligt.

Brændefyringsportalen finder du gode råd til brændefyring og en vejledning i, hvad du skal gøre, hvis du er generet af brænderøg.

Sådan fyrer du fornuftigt i din brændeovn

Vidste du, at du kan fjerne helt op til 80% af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn, hvis du tænder op i toppen af brændet? En ny måling fra Miljøstyrelsen viser, at kun hver fjerde af landets brændeovnsbrugere tænder rigtigt op i toppen af brændet.

Du kan her hente en guide for fyring i brændeovne, som du kan dele rundt i dit nabolag, så der er endnu flere, der kan lære at tænde rigtigt op.

Rygestop-guide for brændeovne

 

Sidst opdateret 12. juli 2018

Kontakt


Natur og Miljø
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf. 7235 5325

Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)