Topbillede til fanebladet borger

Gode råd om børn og skilsmisse

Familie
På siden her er samlet en række gode råde fra Børns Vilkår og vores fagfolk.

Fortæl barnet at det ikke er deres skyld

Børn påtager sig ofte skylden for det, der er svært i familien. Det gælder også børn, der rammes af skilsmisse. Ofte skændes forældrene om børnene: Hvem henter, bringer, putter, osv. Skænderierne tiltager oftest inden skilsmissen. Selv hvis I ikke skændes, kan børn fornemme, at der er noget galt. Fortæl børnene, at skilsmissen og konflikterne ikke er deres skyld. Fortæl at mor og far ikke har det godt med hinanden, og at I vil bo hver for sig, men at det ikke er deres skyld. Dit barn skal mange gange have at vide, at skilsmissen er de voksnes ansvar og beslutning, og at skilsmissen ikke har noget med barnet at gøre.

Undgå bebrejdelser og skænderier når barnet er til stede

Børnene lider, når de to voksne barnet elsker højest, taler grimt om og til hinanden. Det kan få store konsekvenser for børnene: Fx problemer med koncentration, indlæring, søvn, samt problemer med kammerater mm. Undgå derfor at tale grimt til og om hinanden foran barnet.

Tag ansvar

Det er jer som forældre, der skal tage ansvaret for, hvor barnet skal bo efter skilsmissen. Beslutningen skal træffes ud fra barnets behov. Det er vigtigt, at barnet ikke bliver pålagt ansvaret, og at barnet ikke skal vælge mellem jer. Ifølge Børns Vilkår er syv/syv ikke nødvendigvis den bedste løsning. Især ikke for små børn, der har den tætteste tilknytning til mor, det vil sige op til 1 1/2 - 2 år. Hvad der er bedst, kan også ændre sig fra en periode til en anden. I skal selv sørge for at udveksle informationer og tage ansvar for alt det praktiske, der er ved at være skilsmissebarn. I må ikke bruge barnet som budbringer.

En anden voksen i netværket

Hjælp dit barn til at finde en voksen i netværket (fx et familiemedlem, lærer, børnetelefonen), som de kan snakke med om deres egne følelser. Dit barn kan have svært ved at være helt åben over for dig, da det sætter barnet i en loyalitetskonflikt.

Informer barnets omgivelser

Sørg for hurtigt at informere pædagoger, lærere mv., da de kan undre sig over, at barnet reagerer som det gør. Evt. kan en lærer sige det højt i klassen, da det kan være svært for barnet selv at sige det. Nogle børn reagerer i skolen og ikke hjemme. Andre reagerer kun hjemme og ikke i skolen.

Giv barnet en forklaring

Giv barnet en forklaring, der passer til barnets alder og udvikling. Husk du måske skal forklare det mange gange. Mange børn spekulerer over, hvorfor deres forældre er gået fra hinanden. Enten har de fået en forklaring, de ikke kan forstå – eller også har de måske slet ikke fået nogen forklaring. Det er med til at skabe utryghed for barnet i en tid, hvor hele barnets verden vendes på hovedet. Børn har brug for at forstå hvorfor. Så bliv enige om en forklaring, der passer til barnets alder og udvikling. Er det svært, så søg hjælp hos en voksen, der kender barnet godt: en lærer, et familiemedlem eller en god ven af familien.

Anerkend fælles fortid og fremtid

Anerkend, at I har en fælles fortid som familie, og at barnet har brug for, at I begge husker og taler pænt om denne – og om hinanden. I skal begge være sammen med jeres barn samtidig en gang imellem fx til fødselsdage eller til konfirmation.

Sidst opdateret 02. maj 2017

Relevante links

Siden refererer til et pdf-dokument. Læsning kræver Adobe Reader.